Slim stemmen.

Binnen 14 dagen nadat ik had besloten mezelf kandidaat te stellen heb ik, mede dank zij de hulp van mensen die ik voordien nog nooit had ontmoet, kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden aan zo’n kandidaatstelling.

Mijn kandidaatstelling moet gezien worden als een poging tot verzet tegen de plannen van de gevestigde partijen.

Inhoudende, om de gang van zaken rond de onderhandse aanbesteding van de herinrichting van het REZ in de doofpot te doen belanden.

Of dat verzet succesvol zal zijn hangt af van de mate waarin het door de kiezer zal worden gesteund.

Enkhuizen heeft ruim 14.000 kiesgerechtigde inwoners.

Bijna de helft daarvan heeft inmiddels het geloof in de democratische besluitvorming verloren.

Als ik er in slaag om die groep er van te overtuigen om op slimme wijze toch van hun stemrecht gebruik te maken, ontstaat er een kans op succes.

Het slimme zit hem in het feit dat mijn verkiezingsbelofte maar uit één punt bestaat.

De herziening van de met Orez gesloten overeenkomst over de herinrichting van het REZ.

Dus elke op mij uitgebrachte stem is tevens een opdracht aan het toekomstige college om een dergelijke herziening te bewerkstelligen.

De andere helft van het Enkhuizer electoraat bestaat uit plichtmatige stemmers die gewetensvol hun plicht vervullen. Op basis van hun stem worden de zetels in de raad verdeeld.

Dus mijn opdracht gedurende de komende twee maanden bestaat er uit om al degenen, die niet van plan waren om te gaan stemmen, er van de overtuigen om het deze ene keer het wel te doen.

Door op mij te stemmen verstrekken ze het aanstaande college een niet mis te verstane opdracht om Droomparken voor de keus te stellen.

Ofwel herziening van de overeenkomst met Orez bv te overwegen, dan wel een verzoek tot ontbinding van die overeenkomst (wegens ongeoorloofde steun van de overheid) tegemoet te zien.

Ondertussen kan die andere helft van de stemgerechtigden gewoon blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan. Bepalen hoe die nog resterende 16 zetels over de partijen moeten worden verdeeld.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Slim stemmen.”

 1. Ik vindt dat de mensen die wel stemmen een compliment verdienen, ze gaan naar de stembus met de hoop op beter resultaat. Dat het tegenvalt is niet de schuld van de wel stemmers. Ondanks hun teleurstelling gaan ze toch weer, er is gewoon niets beters. Nu kunnen ze op jou stemmen. 🤞

  Like

 2. Beste Pim,
  Een nobel streven en zou zo maar kunnen dat je een zetel haalt. Het is je gegund.
  Wel een kleine staatsrechtelijke opmerking in deze.
  Door op jou te stemmen geven de kiezers wel is waar een duidelijk niet mis te verstaan signaal aan de lokale politici. Echter zijn het ook die lokale politici die het aanstaande college samenstellen(op de burgemeester na dan) en die zelfde politici, hopelijk met jou dan in de raad om het initiatiefvoorstel te doen, die het aanstaande college de opdracht moeten geven.
  Zoals wel vaker in de Nederlandse politiek is het niet altijd zo dat een luide stem van een aanzienlijk gedeelte van het volk ook een dergelijk effect hebben als door dezen beloofd.
  Zou zo maar kunnen dat andere politici de stemuitslag zo uitleggen dat als jij minder stemmen haalt als de andere partijen tezamen het “merendeel” van de kiezers dus niet eens is met jouw actie.
  De race is duidelijk nog niet gelopen. Beloof nog niet te veel!!!
  groet, Bram

  Like

  1. Hoi Bram,

   Om te beginnen betreur ik het dat 50% van de inwoners van Enkhuizen zich niet betrokken voelen bij het democratisch proces en geen noodzaak zien om te gaan stemmen.

   Wat ik doe is een andere noodzaak aandragen. Als die noodzaak ook niet wordt gevoeld, dan houdt het wat mij betreft op. Het enige wat ik kan doen is zeggen, dit is volgen mij het probleem, dit is volgens mij de oplossing.

   Als de kiezer het probleem niet wil inzien of de oplossing niet ziet zitten, moeten ze niet op me stemmen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: