Zelfoverschatting.

Gisteravond kwam op de tv (Pointer) de Floriade voorbij. Pointer is een nieuw platform voor onderzoeksjournalistiek van de KRO/NCRV.

De Floriade dus. Ooit zou het risico beperkt blijven tot 10 miljoen. Nu zijn de kosten inmiddels opgelopen tot meer dan 40 miljoen. De uitzending daarover kunt u hier zien.

Maar er is een tijd geweest, dat Enkhuizen zichzelf ook in staat achtte om een dergelijk evenement te organiseren. Negen jaar geleden.

Ambtenaren traden uit hun gebruikelijke anonimiteit om deze unieke kans te bejubelen. De krant begon een speciale Floriade rubriek waarin de voordelen van de organisatie breed werden uitgemeten. Politieke kopstukken benoemden zich zelf tot ambassadeur en lieten iedereen weten waarom de Floriade naar Enkhuizen moest komen.

Altijd leuk om weer terug te lezen wat onze politieke kopstukken toen dachten waarom de Floriade naar Enkhuizen moest komen.

Enfin, het is uiteindelijk allemaal goed afgelopen. Het comité dat de organisatie moest toewijzen werd ontvangen op het stadhuis en werd vervolgens (per bus) naar de beoogde locatie vervoert.

Via de Piet Smitstraat en de Oosterdijk naar een plek ergens tussen Enza en de vuurtoren. Dezelfde route die de paar miljoen bezoekers 10 jaar later zouden moeten nemen om de tentoonstelling te kunnen bezoeken.

Het comité, dat beslissen moest over de toewijzing, had na deze korte rit over de toekomstige toegangsweg, genoeg gezien.

Enkhuizen hoefde niet eens een bidbook in te leveren.

De enige constante bij dit alles is, de steeds maar weer terugkerende mate van zelfoverschatting van college en raad, dat hen er toe blijft drijven om zaken ter hand te nemen, die ze niet in staat zijn om te organiseren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: