Struisvogel nieuws.

Vandaag 3/4 pagina in het Noordhollands Dagblad over de 5 werelden die Droomparken wil gaan realiseren op het Enkhuizerzand. Waarbij men zegt rekening te hebben gehouden met de inbreng van kritische inwoners.

Ik heb nieuws voor het NHD. Ik was één van de 13 participanten, waarvan er misschien 2 kritisch genoemd mochten worden, terwijl alle anderen uiterst welwillend stonden tegenover de plannen.

Bovendien overtrof het aantal aanwezige Droomparken adviseurs het aantal (al dan niet kritische) deelnemers uit de bevolking.

Mijn kritiek had uitsluitend betrekking op de omvang van het bungalowpark. (200 woningen). Daar is nauwelijks aandacht aan besteed en waarom zou men ook. Men had een overeenkomst met de gemeente op zak voor 200 woningen.

Dat het aantal woningen nu teruggebracht lijkt naar 160 is niet het gevolg van mijn kritische inbreng, maar het gevolg van druk door de provincie.

Verder, dat het REZ verkocht moest worden aan particuliere beleggers had niet mijn voorkeur, maar de keuze was gemaakt en haar weer terugdraaien zou de gemeente enorm veel geld gaan kosten.

Voor de rest denk ik, dat Droomparken prima in staat is een park te maken dat aansluit bij de wensen van haar investeerders en haar toekomstige huurders en dat ze daarbij niet echt zit te wachten op de inbreng van lokale bewoners. Die in de meeste gevallen (tenminste waar het de inrichting van zo’n park betreft) van toeten noch blazen weten.

De stand van zaken is, dat Droomparken de grond van de gemeente gratis in bezit heeft gekregen en het streven is, om die grond (na de herinrichting) te verkopen aan particulieren.

Pakweg 300 kavels met een gemiddelde opbrengst van € 80.000,- per kavel komt neer op € 24 miljoen.

Zal Droomparken er in slagen om die herinrichting te realiseren voor minder dan 24 miljoen (of weten ze misschien de gemiddelde kavelprijs op te krikken naar € 100.000)? Ik denk zo maar van wel, zodat ze er alleen al op basis van grondverkoop een grijpstuiver aan zullen overhouden.

Waarna de verkoop van woningen en de uiteindelijke verhuur van woningen de drie werelden van het Droomparken verdienmodel completeren.

Wat jammer nu toch, dat voor wat betreft de wereld van het verdienmodel van Droomparken, zowel raad als college volledig in het duister tasten en dat de krant daar ook nooit enige interesse voor heeft getoond.

Maar dat ze zich beperkt tot het uitvergroten van wat ik zie als verkooppraatjes van Droomparken over haar zogenaamde belevingswerelden.

Wat mij betreft is het enige echte nieuws, dat de gemeente Droomparken een vergunning heeft verleend om te mogen bouwen in een door de provincie aangewezen kwaliteitszone, waarin (volgens de provincie) niet gebouwd mag worden. Maar over hoe dat precies in elkaar zit zwijgt de krant in alle talen.

Of dat Droompark Enkhuizer Strand zegt te beschikken over een zwembad en een strand, terwijl de exploitatiekosten van de beide functies voor rekening van de bevolking van Enkhuizen blijven. [Het strand over pas 10 jaar]

Maar dat is het soort nieuws, dat de betrokkenen niet via een persbericht naar buiten brengen, zodat het NHD en al die andere nieuwsverspreiders (zoals de Drommedaris) zich niet geroepen voelen om er aandacht aan te besteden.

En wie alleen maar aandacht schenkt aan de verkooppraatje van anderen is de brenger van positief nieuws, zo heb ik ondertussen geleerd. Zelf noem ik het liever struisvogel nieuws, omdat het een tamelijk beperkte blik geeft op wat er gaande is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: