In de nota “beantwoording zienswijzen” (hier te vinden) staat onder algemene inleiding het volgende.
Keuze voor Vestingmodel
De aanbesteding heeft geleid tot twee mogelijke modellen (de ‘Vesting’ en ‘Havens’) dat in 2017 is gepresenteerd.
Daarbij is door de raad en de inwoners gekozen voor het vestingmodel.
De laatste zin is een pertinente onjuistheid. Raad en bevolking zijn geïnformeerd over het bestaan van beide modellen, de keuze werd gemaakt door een (door het college benoemde) beoordelingscommissie.
Of die beoordelingscommissie overigens ooit is benoemd of dat het college het besluit gewoon zelf heeft genomen is nog maar de vraag.
Er zijn kennelijk geen aanstellingsbrieven verstuurd en het bewijs voor het bestaan van de commissie bestaat uit een advies met daaronder vijf onleesbare handtekeningen.
Irrelevant? Wel, het bevestigt, dat na het “go” besluit in 2014 door de raad, alle daar op volgende besluiten door het college zijn genomen. Beide (mislukte) pogingen tot een openbare aanbesteding, maar ook de daarop volgende onderhandse gunning volgens scenario 1.
In de discussie over de scenario’s veronderstelt Van Marle (D66), dat de stemming die er op volgt bepalend is voor de keuze van het college. Hij wordt door burgemeester Baas terecht gewezen. Het besluit was reeds door het college genomen. De raad mag slechts wensen en bedenkingen naar voren brengen, waar het college dan kennis van neemt.
De notulen vatten het als volgt samen.
De voorzitter legt naar aanleiding van de stemverklaring van de heer Van Marle uit dat de raad niet besluit tot een bepaald scenario. De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de scenario’s en daar eventueel zijn wensen en bedenkingen bij te uiten. De uitvoering is een verantwoordelijkheid van het college en het heeft de raad gevraagd daar zijn wensen en bedenkingen bij te uiten. Het college neemt daar kennis van en kan daar desgewenst zijn nadere standpunt op bepalen.
De voorzitter brengt het voorstel in stemming en constateert dat dit met negen stemmen voor en acht tegen is aangenomen.
De notulen van de raadsvergadering van 2/2/2016 zijn hier te vinden.
De raad is akkoord gegaan met een aanbestedingsprocedure en vervolgens is ze alleen maar achteraf geïnformeerd en heeft ze geen besluit genomen. Tot het moment dat er een bestemmingsplan moest worden goedgekeurd.
De consequentie van dit alles is, dat ondanks de verwoede pogingen van het college (en de SP) om raad en inwoners mede verantwoordelijk te maken voor de keuzes die er zijn gemaakt, het toch het college is, dat verantwoordelijk is voor elk genomen besluit.
En dat zij zichzelf gelukkig mag prijzen, dat de raad daar uiterst lankmoedig mee om gaat, omdat nogal wat besluiten faliekant verkeerd zijn uitgevallen.
Pim, in de adviescommissie REZ zaten namens de gemeente de projectleider en de ambtenaar RO.
De namen van de drie externen weet ik niet.
LikeLike
Kortom, er is geen enkel bewijs dat er daadwerkelijk 3 externe deskundigen zijn benoemd om het besluit te nemen. Het college wilde voorkomen dat de raad zich met de besluitvorming zou bemoeien en verzon die constructie. Wetende dat de raad daar toch nooit vragen over zou stellen.
LikeLike
Dit is wel een heel bijzondere aanname Pim.
Het blijft vervelend dat ze niet willen reageren op jouw acties en vragen, maar te bewijzen valt er nog niets.
LikeLike
Keimpe, ik denk dat mijn aanname net zo bijzonder is als de aanname van Jur Visser. Namelijk, dat er wel drie externe deskundigen zijn benoemd, maar dat ze niet bij naam bekend mogen zijn.
LikeLike