Na afloop.

flyerIk zag hem op Facebook, maar heb hem ook al in de stad gezien. Het nieuwe raambiljet (flyer) van het comité (volksfront) tot behoud van het Enkhuizerzand.

Het is een oproep de commissievergadering op 10 september bij te wonen. Tijdens deze vergadering worden er geen besluiten genomen. Dat gebeurt pas in de raadsvergadering op 24 september.

De commissievergadering is echter belangrijk, omdat ze een rol speelt in de zogenaamde oordeelsvorming. Dat is een onderdeel van het besluitvormingsproces, dat uit drie onderdelen bestaat.

Het eerste onderdeel is de “Beeldvorming” dat voor het grootste deel bepaald wordt door het raadsvoorstel dat door het college wordt ingediend. “Oordeelsvorming” is de daarop volgende stap.

Voor een deel via de openbare commissievergadering. Voor een ander deel via het niet openbare Agora platform (waarop raadsleden vragen kunnen stellen). Zowel vragen als antwoorden blijven echter geheim tot de dag van de raadsvergadering.

Het einde van deze cyclus (Besluitvorming) vindt plaats tijdens de raadsvergaderingen  die (op enkele uitzonderingen na) openbaar zijn. Het geheel staat bekend als het BOB vergadermodel. Tot zover de procedure die doorlopen dient te worden.

Voor wat betreft de kwaliteit van het plan, daarover bestaat er sinds november 2018 een (naar ik aanneem) bindende overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar.

De commissie wordt dan ook niet gevraagd een oordeel over de inhoud van dit plan te geven, maar om een bestemmingsplan goed te keuren, dat de uitvoering van het reeds bindend overeengekomen plan mogelijk maakt.

Wat er gebeurt als de raad (op advies van de commissie) het bestemmingsplan niet zal goedkeuren is onduidelijk. Maar het is redelijk om te veronderstellen dat degene, die tot nu toe een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld in het plan geïnvesteerd heeft (Orez bv, dan wel Droomparken) een eis tot schadevergoeding zal indienen.

Dat is althans een waarschuwing die wethouder Struijlaart eerder heeft uitgesproken.

In hoeverre dat het oordeel van de commissie zal beïnvloeden weten we pas na afloop van de vergadering.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Na afloop.”

    1. Ach, je hoort zoveel. Ik ga er vanuit dat de Droomparken juristen deskundig genoeg zijn dat ze (voor dat ze Orez BV voor pakweg 4 miljoen kochten) zeker gesteld hebben dat ze die investering (linksom dan wel rechtsom) terug zouden verdienen. Bovendien heeft Struijlaart dat ook toegegeven.

      Like

  1. Ga er nu maar vanuit dat burgers geen enkele invloed zal krijgen om goedkeuring aan het bestemmingsplan tegen te kunnen houden. Dat zou een nederlaag zijn voor de betreffende wethouder en dat accepteren zij niet.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: