Als de kat van huis is

Woensdagavond was het programma “opstandelingen” op de tv.

Over burgers die in opstand komen tegen lokale bestuurders en ambtenaren. De eerste (van een serie van 4 programma’s) kwam uit Bergen, Noord-Holland.

Is er een overeenkomst met Enkhuizen vroeg iemand zich af? Ik denk dat de algemene overeenkomst is, dat de gekozen bestuurders (raadsleden) zich vrijwel altijd conformeren met de belangen van de benoemde bestuurders (B&W en hun ambtenaren), maar zelden of nooit met de belangen van hun kiezers.

Het belang van de kiezer is, dat er toezicht wordt gehouden op het doen (en laten) van de benoemde bestuurders en hun ambtenaren.

Maar toezicht houden werkt niet statusverhogend en dat is waar de gekozen bestuurders enorm gevoelig voor zijn. Bovendien maak je geen vrienden met toezicht houden en de gekozen bestuurders zijn voor een groot deel afhankelijk van de gunsten die er verleend worden door B&W en haar ambtenaren.

En gunsten worden alleen verleend, als je als gekozen bestuurder (raadslid) het de benoemde bestuurders (B&W) en hun ambtenaren niet al te moeilijk maakt. En als er fouten zijn gemaakt, je bereid bent veel door de vingers te zien.

Gedurende de looptijd van mijn blog heb ik gewezen op het feit dat het budgetrecht van de raad niet werd gerespecteerd. Niet tijdig werd informatie verstrekt zodat de raad zich alleen kon uitspreken over voldongen feiten. Dat documenten waarom gevraagd was niet werden overhandigd (en dus niet voldaan werd aan de wet) en dat de raad was geïnformeerd met behulp van valse documenten.

Maar voor deze onderwerpen heeft er binnen de raad nooit enige belangstelling bestaan. En dus keerden ze met enige regelmaat weer terug. Zoals de raad zich onttrok aan haar verplichting toezicht te houden, onttrok het college zich aan de verplichting om de raad tijdig en volledig te informeren.

Maar als toezicht ontbreekt, dan worden de meest rare dingen mogelijk. Zoals dat we 200 kavels met bouwvergunning cadeau doen aan iemand, die als tegenprestatie voor ons een strandje laat opspuiten.

Wat volgens een eerder aan de gemeente uitgebrachte offerte € 1.3 miljoen zou moeten kosten, maar nu mogelijk het dubbele.

Maar 200 kavels op een unieke plek leveren makkelijk € 20 miljoen op en dus bestaat er een enorm gat tussen de opbrengst van de kavels en de kosten van de tegenprestatie. Ik heb die tegenstelling meermalen aangekaart op mijn blog, maar ik heb er nog nooit een raadslid een vraag over horen stellen.

Is dit alles vergelijkbaar met Bergen? Volgens mij wel, zij het dat de inwoners van Bergen me iets meer betrokken lijken dan de inwoners van Enkhuizen.

En dank zij de geringe betrokkenheid van de inwoners van Enkhuizen dansen de muizen ter plaatse er al jarenlang vrolijk op los.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Als de kat van huis is”

  1. Goed gebruikt gemaakt van het programma 1 van 4 over met Bergen als lijdend onderwerp. Helaas door mijn vakantie in het buitenland vergeten zelf te kijken. Die mogelijkheid had ik via de WiFi-verbinding op mijn verblijf en de ziggo-app maar helaas toch vergeten.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: