Als de vos de passie preekt.

Afgelopen zaterdag liet Enkhuizen Vooruit zich uit over het REZ. “Verwijs plan REZ terug naar de tekentafel” was hun oproep. Op dat krantenbericht hebben zowel de SP (bij monde van fractievoorzitter Margreet Keesman) als ikzelf gereageerd. Zelf reageer ik positief op deze constatering van Enkhuizen Vooruit.

Margreet Keesman constateert op het SP blog, dat er op Facebook allerhande onzin staat over het REZ, dat door allerhande partijen de lucht in wordt geslingerd.

Mevrouw Keesman haalt volgens mij een paar dingen door elkaar. Ik plaats regelmatig een link op Facebook naar een bericht, dat ik op mijn blog heb geplaatst. Berichten die de laatste tijd regelmatig over de ontwikkelingen op het REZ gaan.

Ik neem aan dat haar kwalificatie “de grootst mogelijke onzin” betrekking heeft op deze (door mij geschreven) berichten.

Het krantenbericht van 8 juni gaat over de vragen die Enkhuizen Vooruit aan het college heeft menen te moeten stellen. Dat de krant verslag doet van het feit, dat een fractie in de gemeenteraad vragen stelt aan het college lijkt me onderdeel te zijn van haar taak.

Dat voor de SP de recente ontwikkelingen geen aanleiding zijn voor het stellen van vragen, vind ik opmerkelijk, maar om de vragen van anderen af te doen als onzin (die het nodig maakt om “dingen” te verduidelijken) is een gewaagde stellingname. Zeker als wat je zegt te willen verduidelijken feitelijk neerkomt op verdoezelen en verdraaien.

Bijvoorbeeld de gang van zaken rond de gronduitgifte op basis van erfpacht. Keesman zegt daarover op haar blog. “De grond kan in erfpacht worden uitgegeven of de exploitant kan een deel kopen:” Als bron citeert ze de Deel 3 van de randvoorwaarden en gunningscriteria.

Tegenwoordig leest het merendeel van de mensen dit soort beschouwingen op zijn (of haar) mobiel en wordt zelden nog de moeite genomen de juistheid van de bewering te controleren.

Zou men dat in dit geval wel doen, dan kan geconstateerd worden dat de bewering over de keuzemogelijkheid onjuist is. In het geciteerde document staat onder artikel 5.2 e. “Primair wordt daarbij de grond uitgegeven in erfpacht.” 

Dus niks vrije keuze voor de ontwikkelaar. Het oorspronkelijk aanbod, zoals wethouder De Jong het via de krant had laten weten was, dat de benodigde grond 30 jaar vrij van erfpacht zou zijn. Om hoeveel grond ging het? Ik schat al gauw 20 ha.

Dat is 200.000 m2 grond met een bouwvergunning. De gemeente heeft de waarde van die grond ooit op meer dan € 100,- per m2 getaxeerd. Zeg 2,5% erfpachtrente, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van € 500.000,- . Dat 30 jaar lang, komt neer op een besparing van 15 miljoen.

En roep nu niet dat dit niet kan, 4 km verderop heeft de gemeente StedeBroec de grond van haar buitendijkse camping in erfpacht uitgegeven aan Europarcs, die de te betalen gemeentelijke erfpacht gewoon doorbelast aan de eigenaren van de chalets.

Dat de grond niet in erfpacht werd uitgegeven, maar werd verkocht was een keuze, die door het college is gemaakt, zonder de raad daarover te raadplegen. Een keuze die de raad (en niet alleen mevrouw Keesman) volkomen is ontgaan.

En om die nalatigheid te verdoezelen en goed te praten (de SP was namelijk leidend in het college dat die keuze had gemaakt) jokt mevrouw Keesman nu dat het altijd al een optie voor de ontwikkelaar was.

Maar het mooiste komt nog. Geen enkel raadslid (en dus ook mevrouw Keesman niet) weet, tegen welke prijs er 200.000 m2 grond (inclusief bouwvergunning) op een eerste klas locatie is verkocht. En Keesman wil het ook niet weten, want anders had ze er wel naar gevraagd. Dus heb ik het door middel van een WOB verzoek gedaan.

Kortom, in plaats van zaken te verduidelijken is mevrouw Keesman alleen maar bezig om de nalatigheid van een college, dat onder haar verantwoording tot stand kwam, te verdoezelen. Maar dat is niet het enige wat de SP (en mevrouw Keesman) gemakshalve over het hoofd zien. Daarover een volgende keer meer.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Als de vos de passie preekt.”

 1. Met het navelstaren van de SP is er over vijf jaar nog niets veranderd op EHZ. SP richt zich wel erg op ZZM. Naar wat ik heb begrepen zijn er veel meer steakholders die een zienswijze hebben ingediend. Wil je daar iets realiseren moet je in ieder geval de steakholders mee hebben lijkt me. De rekenkamer heeft in 2015 toch iets geroepen over een herstart van het project? Laat die de zienswijzes eens tellen, dan kan eenvoudig vastgesteld worden dat de herstart niet echt geslaagd is, en conform EHVooruit weer terug naar de tekentafel Lijkt me beter dan de ambtelijke organisaties al die zienswijzes behandelen. De raad er diverse plasjes over gaat doen en de provincie vervolgens zegt dat het uiteindelijk toch anders moet. Die heeft het laatste woord zo heb ik van jou begrepen?
  Zonde van al die tijd en energie. Ik kan me voorstellen dat de armlastige buurman Stedebroec met argusogen dit geldverspillende project volgt. Straks weer een hogere bijdrage aan de SED organisatie. Ik denk dat wethouder FZ Slagter conform ‘resort Broekerhaven’ straks zelf met de bulldozer het recreatieoord vlaktrekt en er 100 boetjes opzet. Hoppa zo doen we dat. Al dat geneuzel, kan jij ook weer eens leuke dingen doen

  Like

  1. Cornelius, ik ben als toehoorder bij de toelichting van de Rekenkamer Commissie op haar rapport geweest. Volgens mij zaten er toen alleen vertegenwoordigers van SP, NE, CU/SGP en HEA. De overigen partijen D66, VVD, PVDA, CDA en LQ hadden geen belangstelling.
   Natuurlijk ging iedereen akkoord met de aanbevelingen, alleen werden ze nooit uitgevoerd. Ze zitten drie jaar lang te onderhandelen met de katvanger van Droomparken zonder het in de gaten te hebben.

   Het probleem is dat alle fracties boter op hun hoofd hebben en dus is er een gezamenlijk belang voor het college en alle fracties. Dus het enige waar ze mee bezig zijn is voor zichzelf de schade zoveel mogelijk te beperken en zichzelf van schuld vrij te pleiten.

   En dat mag, volgens de beste Enkhuizer politieke traditie, best wat gemeentelijk belastinggeld kosten.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: