Nut en Noodzaak

Onderdeel van de toelichting op het bestemmingsplan “Enkhuizerzand” is de bijlage van het bedrijf HzA te Hoorn, geheten “Nut en noodzaak van verplaatsing seizoenscamping Enkhuizerzand.”

Het is dus geen werkstukje van de gemeentelijke ambtelijke organisatie, het SED. De daar aanwezige kennis beperkt zich tot het geven van opdrachten aan bedrijven waarvan men veronderstelt, dat ze wel over de benodigde kennis beschikken.

HzA levert een keurig rapport af dat u hier kunt lezen.

Het HzA stelt vast, dat het gaat om 200 vaste standplaatsen en 175 kampeerplekken (de laatste gesitueerd op de passantencamping onder de muur). De passantencamping blijft volgens het rapport waar zij is (tegen de muur). De 200 vaste standplaatsen verhuizen naar het noordelijke deel van het recreatieoord.

In het uiteindelijke ontwerp (zie tekening) zijn de vaste standplaatsen inderdaad naar het noordelijk deel van het recreatieoord verhuisd, maar is de passantencamping (met 175 kampeerplekken ??)  uit beeld verdwenen.

Vaste standplaatshouders laten weten, dat de verwachting is, dat slechts 40 van de vaste standplaatshouders zullen mogen meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Zodat er in theorie nog 160 plekken zijn voor passanten. Tegelijkertijd wordt echter gesuggereerd dat de nieuwe (nog onbekende) exploitant chalets wil plaatsen om die zelf te kunnen verhuren.

Wat voor hem waarschijnlijk lucratiever is dan het verhuren van plekken aan passanten.

Samengevat, HzA noemt 375 kampeerplekken waarvan er slechts 200 terugkomen in het definitieve ontwerp. Als we daar de huisjes (200) bij optellen levert de hele operatie 25 extra overnachtingsplekken op. Echter wel met consequentie dat vrijwel het gehele REZ in handen is gekomen van particuliere exploitanten. Tel uit je winst.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Nut en Noodzaak”

 1. Daar komt nog eens bij dat er volgens het CBS ondertussen andere getallen bestaan: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/35/meer-campinggasten-in-eerste-halfjaar-2018. Hieruit blijkt groei van kampeerplaatsen en stabiel en iets teruggang in huisjesbezoeken! Kortom Nut en Noodzaak is reeds achterhaald.

  Verder kan je omtrent parkeerplaatsen ook nog opmerken dat er slechts 45 plaatsen ingeruimd zijn voor de camping?

  Groet,

  PS in jou laatste alinea bedoelde je 375 Kampeerplaatsen en niet parkeerplaatsen denk ik?

  Like

  1. Inderdaad 375 kampeerplaatsen, heb ik inmiddels gewijzigd.
   Ik moet aannemen dat die 45 parkeerplekken waar je over spreekt bedoeld zijn voor bezoekers en elke standplaats zijn eigen parkeerplek heeft. Dat levert dan een verkeersintensiteit van 490 mvt per etmaal op.
   Volgens tabel 4.1 wordt rekening gehouden met een verkeersgeneratie van 115 mvt per etmaal.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: