Kat uit de boom kijken.

Als je ze moet geloven willen alle partijen dat u meedoet. Participeren heet dat met een duur woord. De vraag is alleen hoe en op basis waarvan.

katuitboomNeem nu de plannen rond het recreatieoord. De SP en HEA zijn de enige partijen die daarover een standpunt durven te verkondigen, de overige zeven kijken de kat nog even uit de boom.

Gewichtig kijken, dat kunnen ze dan weer wel, maar wat ze vinden of willen “geen idee”. In strikte zin hebben ze over die plannen eigenlijk ook niks meer te zeggen. Ooit heeft de raad tegen het college gezegd, “ga je  gang maar”. We achten ons zelf niet in staat om te beoordelen of er straks een goed plan uit de bus is gekomen.

Dus we leggen ons bij voorbaat neer bij het oordeel dat een door het college benoemde commissie er over velt. Hoewel ik toch echt probeer te volgen waar ze allemaal me bezig zijn, heb ik geen idee hoe die commissie is samengesteld. Volgens mij de wethouder (Struijlaart), de ambtelijke projectleider (Jan Slagter) en een deskundige waarvan ik de naam niet weet.

En dat is waarschijnlijk ook de reden dat 7 van de 9 partijen geen mening hebben. Ze beseffen namelijk allang, dat hun mening (en dus ook de mening van de mensen die ze zeggen te vertegenwoordigen) er niet toe doet.

Dus of het plan in zijn huidige vorm wel of niet doorgaat, daar heeft de raad helemaal niets over te zeggen. Dat besluit is genomen door de wethouder, de ambtenaar en een (door het college benoemde) onbekende deskundige.

De raad wordt (net als de rest van de bevolking) van tijd tot tijd geïnformeerd over de voortgang van die plannen en ik ben niet meer dan een kwajongen, die bij herhaling heeft beweerd dat er het nodige mankeert aan de gegeven informatie en daarover (tot dusver) altijd het gelijk aan zijn kant heeft gehad.

En daarmee doe ik iets, waarvan de politieke partijen beweren dat het vaker zou moeten gebeuren. Ik participeer. Dat in tegenstelling tot de meeste politieke partijen die het liefst de kat uit de boom kijken of verstoppertje spelen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: