Geen problemen

Erik“Ik zie op dit moment geen problemen” tekent verslaggever Paul Gutter op uit de mond van wethouder Struijlaart. Ten minste dat las ik in de Enkhuizer Krant van afgelopen zaterdag .

Ik denk dat de wethouder er verstandig aan doet om zich bij Specsavers te vervoegen.

Want je moet stekeblind zijn als je niet beseft dat alle signalen op rood staan, wanneer het gaat om de ontwikkeling van het recreatieoord Enkhuizer Zand.

Een jaar geleden werden de plannen voor het recreatieoord gepresenteerd door Orez bv. De ontwikkelingsmaatschappij die belast is met de ontwikkeling van het Enkhuizer zand.

Een jaar is verstreken zonder dat er iets noemenswaardigs is gebeurd. Het laatste nieuws is, dat een gronddepot (dat zich nu nog op Schepenwijk bevindt), verplaatst zal gaan worden naar de plek waar in de toekomst de camping zal komen. Het is nog onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren.

Met een beetje geluk is de grond in 2019 voldoende ingeklonken, zodat met aanleg van de nieuwe camping kan worden begonnen. Pas als die is aangelegd (en verhuisd) kan het echte werk beginnen, dat (volgens de gemeentelijke website) in 2021 zal worden opgeleverd. Maar niet heus natuurlijk.

Al meer dan een jaar is bekend, dat het grootste struikelblok voor de realisatie van het plan voortvloeit uit de bezwaren die het ZZM heeft tegen uitvoering van het plan in haar huidige vorm. Het wachten is op een bestemmingsplan waartegen men bezwaar kan maken. Ook dat (het maken van een bestemmingsplan) wil maar niet vlotten.

Omdat een bezwaarprocedure zich jaren kan voortslepen, iets waar je als ontwikkelaar natuurlijk niet op zit te wachten, lijkt het me logisch dat je als ontwikkelaar eens gaat praten met de bezwaarmaker. Al was het maar om te zien of je zijn bezwaren kunt wegnemen.

Is dat gebeurd in het afgelopen jaar? Ik heb het even nagevraagd bij het ZZM, maar nee, behalve een min of meer plichtmatig gesprek (vanwege een verzoek van de wethouder) hebben Orez en het ZZM niet met elkaar gesproken en is er ook geen enkele poging gedaan om tegemoet te komen aan de wensen van het ZZM.

Onze bollebozen in de gemeenteraad zullen wel weer roepen dat ik te voorbarig ben, maar naar mijn mening wijst het ongeïnteresseerde gedrag van Orez er op, dat men zich heeft neergelegd bij het feit dat dit project (dat ze bijna een jaar geleden presenteerde) inmiddels ten dode is opgeschreven.

Wat rest is compensatie voor het werk dat is verricht. Uiteraard laat Struijlaart dat onderwerp liever rusten tot na de verkiezingen. Vandaar dat hij de verslaggever van de Enkhuizer krant laat weten dat hij  “op dit moment” geen problemen ziet. Maar het feit dat Struijlaart ze “op dit moment” niet ziet, zegt weinig over de vraag of ze er “straks” wel of niet zullen zijn.

Gelukkig past de krant altijd hoor en wederhoor toe en is het dus wachten op de bevestiging van Orez bv, dat ook zij van mening zijn dat de ontwikkeling van het recreatieoord probleemloos verloopt. Ik heb, uit betrouwbare bron, iets heel anders vernomen.

En dus zie ik wel degelijk enorme problemen voor wat betreft de uitvoering van de bestaande plannen. Zoals ik vermoed dat oud-burgemeester Baas die ook zag. Wat hem deed besluiten om op de laatste dag van zijn dienstverband nog gauw even de schuld van deze mislukking bij anderen neer te leggen en zichzelf vrij te pleiten.

Enfin, tot na de verkiezing zullen we nog even in het duister moeten rondtasten, waarna (als de functies verdeeld zijn) we weer op de hoogte gesteld zullen worden van de stand van zaken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Geen problemen”

 1. De krant past inderdaad altijd hoor en wederhoor toe, Chris. Alleen heeft Orez al in een vroegtijdig stadium laten weten dat alle communicatie met de pers via de gemeente verloopt. Dus zelfs al zien zij problemen bij de ontwikkeling van het REZ, dan nog zullen zij (voorlopig althans) de vuile was niet buiten hangen. Ik kom derhalve graag in contact met jouw ‘betrouwbare bron’.

  Like

  1. Mijn bron ga ik niet noemen Paul, maar een van de eigenaren was redelijk gefrustreerd door de gang van zaken, zoals dat ook bij Baas het geval was. Normaal gesproken jagen projectontwikkelaars gemeenten op en kan het hun niet snel genoeg gaan. Maar hier lijken ze de moed te hebben opgegeven zoals Thomas de Boer met zijn brief feitelijk ook al aangeeft.

   Als ik jou was zou ik het gewoon nog eens proberen. Misschien wil een aandeelhouder van Orez wel iets zeggen. 😉

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: