Stand van zaken.

regenten1Ik heb gedurende de afgelopen 7 jaar 2 keer een WOB verzoek gedaan. In beide gevallen ging het om beweringen van het college waar ik weinig geloof aan hechtte. Mijn laatste verzoek betrof de onkostenvergoeding die raadsfracties krijgen om fractievergaderkosten te bestrijden.

Volgens burgemeester Baas werd de fractievergaderkostenvergoeding terug betaald als zij niet werd gebruikt en werd een en ander nauwgezet geadministreerd door de griffier. Mijn WOB  onderzoek toonde aan, dat beide uitspraken van Baas niet op waarheid berustten.

In sommige, maar niet in alle gevallen, werd het teveel betaalde terugbetaald. In de meeste gevallen ging het naar de partijkas (hetgeen volgens Baas in strijd met de wet is. Het is de gemeente niet toegestaan om partijactiviteiten te subsidiëren).

Nu weet ik ook wel dat het om kleine bedragen gaat, maar het gaat me om de mentaliteit. Iedereen, die van de gemeente een uitkering krijgt, dient zich strikt aan de regels te houden die voor die uitkering gelden, anders wordt hij gestraft. Ofwel door een korting op de regeling, dan wel door het intrekken van de regeling.

Maar waarom wordt deze regel dan niet toegepast bij raadsfracties? Baas had het er over dat het hier om een door de raad ingestelde regeling ging. Formeel geldt dat voor elke regeling. B&W voert hem uit (maakt het geld over) en ziet er op toe dat aan de voor die regeling geldende voorwaarden wordt voldaan.

Feit is dat dit niet is gebeurd en volgens het duale beginsel dat de raad sinds kort omarmd heeft, dient B&W hetgeen ten onrechte is uitbetaald terug te vorderen. Dat doen ze bij iedereen, waarom dan een uitzondering gemaakt voor raadsfracties?

Enfin, het is een klein onderwerp dat makkelijk kan worden doodgezwegen. Aan de andere kant: over een jaar hebben we verkiezingen en het lijkt me verkiezingsvervalsing als de ene partij partij wordt toegestaan het teveel betaalde in de partijkas te deponeren (om daarmee de verkiezingen te bekostigen), terwijl de andere partij (die zich netjes aan de regels houdt en het teveel betaalde terugstort) zelf opdraait voor de kosten van verkiezingen.

Ik heb mijn verzoek om de declaratieformulieren te mogen inzien in januari gedaan, We zijn inmiddels in mei aangeland, maar nog steeds mis ik de declaraties van CU/SGP, D66, HEA en SP, terwijl die toch voor 1 april ingeleverd hadden moeten zijn.

Het maakt allemaal deel uit van de Enkhuizer bestuurscultuur.

Wij, regenten, hebben ons boven de wet verheven en hoeven dus niet aan de regels te voldoen die we anderen mogen opleggen. En dus hoeft de wethouder het budgetrecht of de informatieplicht niet te respecteren. Waar de raad dan weer genoegen mee neemt, omdat ze zelf ook niet zuiver op de graat is. Het is een treurige stand van zaken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: