Bijna dagelijks

vriendjesHet was even schrikken natuurlijk toen Shawn Vrientjes (commissielid van de PvdA) in een reactie vaststelde, dat ik geen Foucaultiaans cynist was.

Niet dat ik me geprobeerd had als zodanig te profileren, maar toch.

Cynisme is in oorsprong een filosofische stroming uit het oude Griekenland. Meer daarover kunt U hier lezen.

In zijn hedendaagse vorm heeft cynisme een vervelende bijklank gekregen, maar in zijn oorspronkelijk vorm ging het toch meer over een eenvoudige levenswijze, wars van allerlei conventies.

Diogenes (die in een ton leefde) was daarvan het voorbeeld dat ik me uit mijn schooltijd herinnerde.

Maar goed als cynist kun je kennelijk niet van instituties (zoals een gemeenteraad) houden, laat staan dat je daar zitting in zou willen nemen.

En omdat ik deelgenomen had aan de verkiezingen was daarmee (volgens Vriendjes) ook het bewijs geleverd dat ik  geen cynist was in de Foucaultiaanse variant. Het zij zo, ik ga er niet onder gebukt.

Waar ik me wel zorgen over maakt is het gebrek aan aanzien dat onze democratische instituties genieten. Bijna de helft van de bevolking neemt niet meer de moeite om tijdens verkiezingen nog een stem uit te brengen op deze of gene partij.

We kunnen de schuld daarvoor natuurlijk neerleggen bij de individuele burger, wat politici gewoonlijk doen, maar je kunt je ook afvragen of die instituties wel doen wat ze ons beloven te zullen doen.

Wat mij betreft waren er meer dan voldoende politieke stromingen in de raad van Enkhuizen vertegenwoordig, maar wat er in mijn ogen aan ontbrak was een kritische toezichthouder.

In dit land gaan heel veel dingen goed, maar als er iets verkeerd gaat, dan blijkt iedere keer weer dat het door beter toezicht had kunnen worden voorkomen.

Paljas was een poging om het toezicht op een belangrijke institutie (de gemeenteraad) te verbeteren. Die poging is mislukt.

Niet helemaal verwonderlijk, want de natuurlijke achterban van Paljas bestond uit mensen die niet meer gingen stemmen omdat ze hun geloof in de bestaande politieke partijen hadden verloren.

Dus blijft het probleem (dat een groot deel van de bevolking niet langer geloofd dat de democratische instituties in staat is de wensen van die bevolking tot uitdrukking te brengen) bestaan. Niet alleen in Enkhuizen, maar ook in Nederland, Europa  en misschien wel de rest van de westerse wereld.

De gevolgen daarvan zien we tegenwoordig bijna dagelijks op de TV.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Bijna dagelijks”

 1. Ach Pim . Laat Vriendjes dit zo vinden/beweren. Hij zit betaald bij de grote weg kijk club van Enkhuizen en |Nederland. Het stemvee belazeren en vals voorlichten is hun credo. Niets mer dan dat en dat is heel erg. Even een voorbeeldje, Mansveld stapt op – kan ze fijn naar Lesbos gaan – een beetje aan de infrastructuur helpen:

  De Vereniging Woekerpolis.nl is deels niet-ontvankelijk verklaard in een collectieve actie over beleggingsverzekeringen van Aegon. Dit betekent dat 112 van de 115 door de vereniging genoemde verzekeringen niet worden meegenomen in de zaak.

  Dit is een veel veel groter schandaal dan de DSB verliezen. En wie hoor je uit de politiek? nada, niente, niemand, maar er zijn wel tienduizenden gedupeerden! Neen, we gaan ons bezighouden met Syriërs, en laat het stemvee maar barsten ten gunste van krijtstreeppakken aan de Zuidas. Dan het toestaan van criminele organisaties als Rabo en ABN. Hier is Vriendjes dus vertegenwoordiger van/voor. Hij schermt met landelijk beleid bla bla. Ordinaire weg kijker gilde vertegenwoordiger Vriendjes. En met hem de rest ook natuurlijk. Niets beter. Het gaat om de pegels in de korte termijn gedachte.

  Like

  1. Ik ben niet zo pessimistisch als jij. en ik denk dat de meeste vertegenwoordigers hun werk naar eer en geweten proberen te doen.

   Tegelijkertijd denk ik dat ze zijn vastgeroest in gewoonten en gebruiken waarvan ze de innerlijke tegenstrijdigheid niet onderkennen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: