Nieuwe start.

Doorsukkelen
Doorsukkelen

Op de raadsvergadering van 12 mei worden meer zaken besproken dan de Drommedaris. Bijvoorbeeld ook het rapport van de rekenkamercommissie over het Recreatieoord Enkhuizer Zand.

Bij het uitkomen er van heb ik er een berichtje aan gewijd en noemde ik het eenzijdig. Inmiddels is er een (slecht bezochte) informatiebijeenkomst geweest en is behandeling  in de commissie grondgebied achter de rug. Wat is de tussenstand?

Ik noemde het rapport eenzijdig omdat er feitelijk maar uit één enkele informatiebron is geput. Hoofdambtenaar Slagter, ook wel de onderkoning van het recreatieoord genoemd.

Weliswaar is ook wethouder de Jong geraadpleegd, maar die gaf (na de zijn openingsverklaring tijdens de informatieavond over het REZ) onmiddellijk het woord over aan Slagter, omdat die veel meer van de voorgeschiedenis wist dan hijzelf.

Ook alle gemeentelijke documenten die werden geraadpleegd zullen van de hand van Slagter zijn geweest, zodat we veilig mogen aannemen dat het rapport gaat over de visie van Slagter op het REZ.

Het enige tastbare resultaat dat Slagter de afgelopen 10 jaar op het REZ heeft weten te bereiken is dat Sprookjeswonderland (dankzij de aankoop van de Uilenbanen) er in geslaagd is een uitbreiding te realiseren. Voor het overige is er niets gebeurd, behalve dan wat ambtelijk heen en weer gepraat.

Met als meest recente prestatie, de competitieve dialoog die schijnt te zijn ingezet. [Hoewel ik daar niet zeker van ben, de ambtelijke informatiestroom op dit gebied lijkt weer eens te zijn opgedroogd].

Kortom ik ben niet onder de indruk van de gang van zaken tot dusver. De rekenkamercommissie lijkt dat ook niet te zijn, hoewel zij haar haar kritiek in veel omzichtiger bewoordingen verpakt. Zo omzichtig dat het merendeel van de raadsfracties het niet eens in de gaten hebben.

Die vinden het allemaal een prima rapport. Maar als je het een prima rapport vindt, dan zou je ook de daarbij behorende adviezen moeten overnemen en daar wringt hem een beetje de schoen.

Het belangrijkste advies van de rekenkamer is; opnieuw beginnen, ditmaal  met behulp van een professionele projectbegeleider.

Het college praat er in haar reactie een beetje omheen, maar wenst dat advies duidelijk niet op te volgen. Maar dat lijkt eigenlijk alleen Snoek (SP) en Kunst (PvdA) op te vallen. De rest vindt het een prima rapport en realiseert zich daarbij kennelijk niet dat je dan de daarbij behorende aanbevelingen zou moeten opvolgen.

Wat mij verder opvalt is het ontbreken van de toekomstvisie die SWL ooit aan de raad heeft gepresenteerd. Daarin wordt niet alleen tegemoet gekomen aan de meeste (binnen de raad levende) wensen voor het gebied, maar is ook rekening gehouden met een nog verdere uitbreiding van SWL.

Het stuk is nooit in de raad besproken. De rekenkamercommissie heeft het ook niet opgenomen in lijst van door haar bestudeerde stukken. Moeten we daar uit afleiden dat SWL niet langer geïnteresseerd is in de ontwikkeling die ze heeft beschreven?

In de visie van SWL dienen, vakantiedorp, passantencamping en (een nieuwe) verblijfscamping onder het beheer van één (aan SWL gerelateerde) stichting te komen. Op zich een bruikbare gedachte, die echter nooit verder lijkt te zijn uitgewerkt of door de raad besproken.

Zo’n stichting zou in ieder geval wat meer vaart in de ontwikkeling kunnen brengen. Iets wat de gemeente de afgelopen 10 jaar nog steeds niet is gelukt.

Dus ik ben wel nieuwsgierig wat er 12 mei wordt beslist. Vinden ze het een prima rapport, maar nemen ze de daarin voorkomende adviezen niet over (wens van het college).  Of gaat men serieus werk maken van de ontwikkeling van het gebied en stelt men een projectmanager aan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Nieuwe start.”

  1. En dan te bedenken dat er ook pal náást het Enkhuizerzand nog iets broeit… We mogen dan een kleine gemeente zijn; dossiers hebben we genoeg.

    Like

  2. Bestaan werkelijk zowel de heer Slager (onderkoning REZ, c.q. Hoofdambtenaar) als de heer Jan Slagter (ook een hoge gemeenteambtenaar)? Of is dit een en dezelfde persoon?

    Like

  3. Het volgende debacle……Dit kan men niet in Enkhuizen. Laat het voorlopig zoals het is. Er is geen geld voor zegt men…..Maar ja wat als er weer eens een soort ”goede vriend” van een van de notabelen langskomt………..

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: