Jongleurs

knoopAls de Enkhuizer raad ergens goed in is, dan is het wel in het construeren van gordiaanse knopen waarvan uiteindelijk niemand meer weet hoe ze moeten worden ontward. Parkeerbeleid,  SMC en Recreatieoord zijn daarvan aardige voorbeelden. De brede school heeft de potentie om er een te worden.

Laat ik me beperken tot het recreatieoord.

Waar men het over eens is, is het feit dat de enige kans dat het recreatieoord (voor wat betreft voorzieningen) op een aanvaardbaar niveau wordt gebracht, er uit bestaat dat men meer van de daar beschikbare grond gaat verhuren aan derden.

Die extra huuropbrengsten kunnen gekapitaliseerd worden en bepalen vervolgens ook de hoogte van de investering. Tot zover tamelijk simpel lijkt me, maar dan begint de verwarring en begint iedereen in het wilde weg met het stellen van voorwaarden.

Als grootste succes tot dusver ziet de raad haar beslissing om een communicatieparagraaf op te nemen. Dit onder druk van een actiecomité dat kort voor de verkiezingen werd opgericht. Van het actiecomité  is sindsdien weinig meer vernomen.

De communicatieparagraaf heeft bijeenkomsten opgeleverd met burgers en stakeholders, waarbij (zoals viel te verwachten) uiteenlopende opvattingen zijn geventileerd die in veel gevallen niet met elkaar zijn te verenigen.

De onderliggende gedachte lijkt te zijn dat men (op basis van niet met elkaar te verenigen opvattingen) een aanbestedingscriterium kan construeren waarbij aan iedereen recht wordt gedaan. Wat mij betreft een hopeloze opgave.

Tijdens de laatste raadsvergadering werd (met name door de VVD) aangedrongen op hernieuwd contact met ALLE stakeholders in het gebied. Dat is (zie hierboven) al gebeurd. Met welk doel dat hernieuwde overleg moest plaatsvinden werd er door de VVD niet bij gezegd.

Dat er verschillen in belangen zijn is immers allang duidelijk.

JONGLEURZo wil de gemeente het liefst een zo groot mogelijk deel van de grond verhuren voor de bouw van vakantiewoningen, wat impliceert dat de bestaande camping moet verdwijnen.

De bestaande huurders van campingstandplaatsen willen dat uiteraard niet.

Het onderliggende idee is waarschijnlijk  dat grondverhuur voor de bouw van vakantiewoningen meer zal opleveren dan grondverhuur ten behoeve van een camping, maar duidelijkheid daarover bestaat er niet. Te oordelen naar de getallen die Quasten tijdens de laatste vergadering naar voren bracht zijn de verwachtingen met betrekking tot grondhuur voor vakantiedorpjes te hoog gespannen.

Dat heeft te maken met de kosten van infrastructuur. Het plan van SWL voor het creëren van zijn prentenboekdorpje brengt veel meer infrastructurele kosten met zich mee dan de kosten van het inrichten van een camping.

Het is dus nog maar helemaal de vraag of de toekomstige huurder van vakantiehuisjesgrond bereid is om veel meer huur te betalen dan de huurder van campinggrond. Bovendien moet uit die meerprijs dan ook nog de inrichting van een nieuwe camping worden betaald.

Maar zolang de gemeente geen opening van zaken geeft over de door haar verlangde huurprijs is niemand in staat om zinvolle berekeningen te maken.

De strategie van de gemeente (en de raad) lijkt te zijn dat men zoveel mogelijk mogelijkheden wil openhouden in de overtuiging dat men daarmee het beste resultaat kan bereiken.

Maar helaas heeft de gemeente niet zo’n goede reputatie als jongleur en moeten we dus niet verbaasd opkijken als straks alle ballen op de grond liggen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Jongleurs”

 1. Het is natuurlijk al een heel gek forum, waar maar een persoon onderwerpen aanbrengt waarop je kan reageren. En dan gaat af en toe het forum helemaal op zwart. Ik snap wel dat er in komkommertijd weinig te melden valt, maar meld dan even: ik stop er voorlopig mee, ik ga op vakantie, ben ziek of tijdens het reces is er toch weinig te melden.

  Like

 2. Pim. Gezien het aantal reacties op je stukjes denk ik dat men behoorlijk onder de indruk is. Voorheen werd er nog wel eens tegen gesparteld door een raadslid of iets dergelijks. Zullen zij nu toch eens echt gaan nadenken en vragen stellen die van waarde of anders kunnen zijn voor de Enkhuizer burgerij.

  Like

  1. Dat raadsleden en de politieke partijen die zij vertegenwoordigen zichzelf te goed vinden om hier te reageren is tot daar aan toe. Maar ook op hun eigen media valt helemaal niets te lezen over wat men nu eigenlijk wil.

   Waarschijnlijk een totaal gebrek aan visie. Het voorbeeld dat ik hierboven gaf, dat de VVD vindt dat er met alle stakeholders moet worden gepraat is daarvan een illustratie.

   De mensen op de camping worden al jaren aan het lijntje gehouden, maar willen gewoon blijven zitten waar ze zitten. Waarover wil men met de zeilschool praten? Die mensen proberen een bedrijf op te bouwen en beheren een kantine. Die worden gewoon weggevaagd als je die grond wilt verhuren aan een vakantiedorp exploitant.

   Daarvan heeft er volgens mij nog geen één positief gereageerd. Wel aannemers die vakantiehuisjes bouwen. Kortom vragen, vragen en nog eens vragen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: