Rechtsbescherming.

overheid 2Zoals eerder opgemerkt baseerde de gemeente haar verblijfsverbod niet op een artikel in de APV, zoals Snoek hier ten onrechte suggereerde, maar op een eerder (29-12-2005) gesloten overeenkomst tussen Kamper en de gemeente.

De gemeente zou correct gehandeld hebben als zij zich (met die overeenkomst als argument) tot de rechter zou hebben gewend en hem verzocht zou hebben een verblijfsverbod tegen Kamper uit te spreken.

Dat de gemeente dit niet gedaan heeft,maar voor eigen rechter heeft gespeeld,kan dus zonder aarzeling aangeduid worden als misbruik van bevoegdheden.

Overigens kan ik me de aarzeling van de gemeente om met die overeenkomst naar de rechter te stappen prima voorstellen.

Een bepaling in die overeenkomst die onmiddellijk mijn aandacht trok was de volgende.

“de heer Kamper zal tegen door de gemeente gepleegde en nog te plegen besluitvorming geen rechtsmiddelen aanwenden.”

De eerste vraag die bij me opwelde was, Kan dit eigenlijk wel.

Uiteraard kun je ter afsluiting van een bepaalde kwestie overeenkomen dat je geen verdere rechtsmiddelen zult gebruiken met betrekking tot de kwestie waarover je zojuist overeenstemming hebt bereikt.

Maar kun je eisen dat iemand (voor wat betreft toekomstige besluiten) afziet van één van de fundamentele grondslagen van onze rechtstaat?  Namelijk, dat je als burger ten allen tijden het recht heb om besluiten van de overheid ter beoordeling aan de rechter voor te leggen.

Je kunt dit als overheid wel eisen, en in een overeenkomst opnemen, maar ik vraag me ernstig af of een rechter een dergelijke eis (en daarmee ook de overeenkomst) serieus wenst te nemen. Het lijkt me een twijfelachtig uitgangspunt voor een gebiedsverbod en dat is waarschijnlijk ook de reden dat de burgemeester zich niet tot de rechter heeft gewend en verder ook niets wil loslaten over de overeenkomst.

Maar de tweede vraag die bij me opwelde was, wat is dit voor overheid die haar burgers de bij een rechtstaat behorende rechtsmiddelen probeert te onthouden? 

gemeenteraadEn wat zegt dat over onze gemeenteraad, de hoogste instantie binnen onze gemeente, die over dat soort zaken gladjes heen leest en  het tot dusver gevoerde beleid (van de uitvoerende instantie) soepeltjes sanctioneert.

Want voor de goede orde, het afdoeningsbesluit dat de raad heeft genomen houdt tevens in dat niet langer burgemeester Baas, maar de gemeenteraad verantwoordelijk is voor de gang van zaken. En hoewel de raad krampachtig probeert om zichzelf onbevoegd te verklaren is zij wel degelijk bevoegd en daarmee ook verantwoordelijk.

Wat verder ook volstrekt duidelijk is,  is dat de huidige gemeenteraad (op een enkele uitzondering na) volledig onbekwaam is waar het de bescherming van de rechten van burgers betreft. Dat bleek in de kwestie van der Leek, maar ook nu weer.

We zullen dus, overeenkomstig de eisen van de participatiestaat, op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden tot bescherming van onze rechten.

Ik heb daar wel ideeën over, maar daarover in een nieuw bericht.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Rechtsbescherming.”

 1. En dan rijst bij mij de vraag, wie van de zittende macht heeft blijkbaar een dusdanige invloed op de raad dat zij in al hun wijsheid hebben besloten zichzelf verantwoordelijk te maken voor het vertoonde misbruik van bevoegdheid.

  Ze hadden natuurlijk ook het bezwaar, waar het allemaal mee begonnen is, gewoon in behandeling kunnen nemen zoals in principe elk bezwaar behandeld zou moeten worden. Dan was het afgerond geweest.

  Of zou er dan iets aan het licht zijn gekomen wat deze invloedrijke persoon zo krampachtig geheim probeert te houden.

  Misschien dat de burgemeester mij anders even wil uitnodigen in zijn kamertje voor “uitleg”.

  Like

  1. Ik lees hier een verwijzing naar het aanbod van burgemeester Baas aan raadslid Quasten (die blijk gaf ook niet helemaal gelukkig te zijn met de gang van zaken) om onder vier ogen een nadere toelichting te geven. Of zij op dat aanbod in is gegaan weet ik niet.

   Like

   1. Nu ik er over nadenk, zijn er van de raadsleden die enigszins tegensputterden (de een wat meer als de ander) in ieder geval 2 die nog niet bij de burgemeester op “audiëntie” waren geweest.

    Hmmm, het zou toch niet de burgemeester zelf zijn die zijn macht misbruikt om iets te verbergen of zijn persoonlijke probleem met iemand uit te vechten.

    Ach nee dat zal wel niet. Die man heeft in het verleden altijd aangetoond heel integer te zijn. 😂😂

    Like

 2. Volledig incompetent…..Raad EH u leest dit en maakt zich schuldig. Overigens u eigen keuze maar wel een goede afspiegeling van hetniveau van deze slappe raad .

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: