Parkeren

Alternatief parkeren
Alternatief parkeren

De tweede stelling die het NHD formuleerde is;

Het bestaande parkeerbeleid in het centrum met parkeervergunningen en blauwe zones moet zo snel mogelijk worden afgeschaft.

Daar in 50 woorden antwoord op geven is niet eenvoudig. Mijn persoonlijke reactie hierop is.

Parkeerregulering voor de buiten/binnenstad afschaffen, maar handhaven voor de binnen/binnen stad. Beperk de parkeertijd in de binnenstad tot twee uur (op Boschplein e.d. tot 3 uur). Alleen vergunninghouders krijgen ontheffing van die tijdbeperking.

Het is een standpunt dat ik vaker op dit forum naar voren heb gebracht, maar ik heb tegelijkertijd niet de illusie dat het door iedereen zal worden gedeeld.

PvdA en CU/SGP zien een oplossing in het invoeren van betaald parkeren voor de binnenstad, maar los van het feit dat dit waarschijnlijk de doodsteek voor de nog resterende middenstanders gaat worden, zijn de kosten en opbrengsten volgens mij niet goed in kaart gebracht.

Je zult, zeker binnen het huidige systeem een enorme hoeveelheid betaalpalen moeten plaatsen. Of zoiets ooit rendabel te maken valt lijkt me zeer twijfelachtig. Bovendien zal de volgende stap zijn, controle op basis van nummerplaatherkenning.

Misschien effectief voor Amsterdam maar niet voor Enkhuizen. Bovendien is er in de buiten/binnenstad overdag geen parkeerprobleem als gevolg van bezoekers. Als er een probleem is, dan ontstaat het ‘s avonds wanneer de parkeerregulering niet meer geldt.

Waarom dan nog langer de bewoners van de buiten/binnenstad verplichten een vergunning aan te schaffen?

Wat de overige partijen willen is me niet duidelijk. De SP is voor verbetering van het bestaande systeem. NE lijkt terug te willen keren naar een iets dat nijgt naar het bovenstaande. HEA  idem dito maar een en ander zal ongetwijfeld t.z.t in het NHD te lezen zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Parkeren”

 1. Ach ja, het NHD. Laten we in verkiezingstijd nog eens wat hete hangtaboes in de krant werpen, moet de gedachte zijn geweest. Om de gemoederen nog eens wat op te stoken. Na een vraag over de gemeentelijke fusie is nu het Enkhuizer parkeerbeleid aan de beurt. Goed bezig!

  Onze blogbaas schrijft er een hoofdredactioneel stukje over – waarbij hij Pajas zij dank de belachelijke NHD-limiet van eenderde tweet overschreidt – en de ingezonden briefschrijvers klimmen braaf in hun toetsenbord. Kennelijk een gevoelige snaar geraakt.

  Op de allereerste voorlichtingsavond over het ‘parkeerprobleem’ van Enkhuizen, in het toen nog als gemeentelijke feestzaal in gebruik zijnde Wapen van Enkhuizen, hoorde ik naast mij een even spontane als discussiedodende reactie: ‘hier hebben we het toch al vijftien jaar over?’

  De goede man werd gehoord noch uit de zaal verwijderd, want het ingehuurde expertisebureau had maar liefst acht verlossende scenario’s bedacht – inbegrepen twee parkeergarages. Ik herhaal: twee (2!) parkeergarages – en die moesten we allemaal met droge ogen aanhoren.

  De volgende keer – mijn buurman van de vorige keer heb ik nooit meer gezien – waren er opeens negen scenario’s en had de gezamenlijk verdeelde middenstand zich inmiddels verenigd in actiegroep ‘De Doodsteek!’. De rest is geschiedenis.

  Ik ben benieuwd mij af, welke partij er na 19 maart de coalitiewittebroodspret gaat bederven door het huidige parkeerprobleembeleid opnieuw op de agenda te plaatsen. Zie ik daar vingers?

  Morgen meer over Paljas in transitie.

  Like

 2. Volgens mij wil de SP helemaal niet het huidige systeem verbeteren, maar hetzelfde -zo niet verdergaand- dan jij nu presenteert. Dat het met 3 zetels van de 17 niet lukt om dat voor elkaar te krijgen, betekent helaas dat je er probeert er uit te slepen wat mogelijk is. Dat is weinig, omdat eerst NE en VVD-D66 elke verandering die CDA en SP wilden, torpedeerden, en nu PvdA+GL. Doet echter weinig af aan het al jarenlang heldere standpunt.

  Like

  1. Heb SP nog niet horen zeggen dat ze voor afschaffing van de vergunningen in de buiten/binnenstad is. HEA wel, NE lijkt er naar te neigen, maar zie het allemaal straks wel in het NHD verschijnen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: