Paarlen voor de zwijnen

Vanavond vergadert (onder de bezielende leiding van voorzitter de Jong) de commissie struisvogel. De drie agendapunten vallen onder de verantwoording van wethouder Boland die (naar verwachting) de commissieleden zal adviseren om de kop diep in het zand te steken.

Het begint meteen al goed met de kwestie Burgwal. In essentie gaat het daar om de vraag hoe lang je als gemeente door moet gaan met het chicaneren van de gewone burger om een falend ambtelijk apparaat de hand boven het hoofd te kunnen blijven houden.

De SP heeft er vragen over gesteld, ik wacht de antwoorden met spanning af.

Vervolgens gaat het in gestrekte draf verder met de Drommedaris. Uiteraard hoop ik dat de wonderbaarlijke vermindering van de bouwkosten te sprake zal komen.

Nadat het stichtingsbestuur al via haar (met belastinggeld betaalde) PR adviseur had rondgetoeterd dat de de verbouwing vier ton meeviel, zijn ook de raadsleden inmiddels op de hoogte gesteld van deze meevaller. Althans, zo wordt het voorgesteld.

Aannemers reserveren in hun bestek meestal een bedrag waaruit ze onvoorziene uitgaven kunnen betalen. Als de opdrachtgever echter bereid is om het risico op zich te nemen, dan kan de aanneemsom navenant lager. Een voorbeeld daarvan is de gemeente Amsterdam.

Om de bouw van de Noord/Zuidlijn door de Raad te kunnen loodsen werden bouwrisico’s veel te laag ingeschat, met als gevolg aanzienlijke kostenoverschrijdingen toen de bouw eenmaal was begonnen.

Plaatselijk staat ons de bouw van de Kat en Hondbrug nog helder voor de geest. Ook daar had men aangenomen dat alles wel vlekkeloos zou verlopen, hetgeen uiteindelijk ijdele hoop bleek te zijn.

Of de 4 ton lagere aanneemsom verklaart kan worden uit een overname van bouwrisico door de gemeente weet ik uiteraard niet. Dat men dit spontaan zal gaan vertellen (als dat zo is) ligt ook niet voor de hand. Daarvoor wil het college de verbouwing te graag.

Misschien  is het daarom verstandig het oorspronkelijk bestek te vergelijken met het nieuwe bestek. Want voor dat je het weet ben je alsnog 4 ton meer kwijt dan er nu wordt voorgesteld.

Verder hoop ik er op, dat alsnog gevraagd wordt om de jaarrekeningen van BV de Drommedaris. Het enige winstgevende onderdeel van de onderneming en naar mijn mening ook het belangrijkste argument voor de verbouwing. Je krijgt dan in ieder geval een duidelijker beeld van de beheerskosten die er tot dusver zijn opgevoerd.

Vijzelstraat

Vervolgens wordt er dan afgesloten met het SMC. Althans de motie van SP/LQ die voorstelt de samenwerking met de Nijs te beëindigen. Het college geeft een reeks van argumenten om dat niet te doen, maar daar wringt hem (wat mij betreft) ook de schoen.

De adviezen van Boland en zijn adviseurs kennen we zo langzamerhand wel.

Ze zijn tot dusver slaafs opgevolgd door een meerderheid van de Raad. Ieder weldenkend mens beseft inmiddels dat het SMC er in zijn oorspronkelijke bedoeling niet zal komen en ook in naderhand aangepaste vorm gaat het niet lukken. Tijd dus om een raadscommissie te benoemen die (onafhankelijk van Boland en zijn adviseurs) gaat onderzoeken wat precies de mogelijkheden zijn.

Als commissieleden denk ik aan Bokhove (SP) de Jong (NE) en Noorman (CU). Ze hebben alle drie verstand van geld wat in deze barre tijden mooi is meegenomen.

Helaas leert de geschiedenis dat mijn goed bedoelde suggesties zelden of nooit worden gewaardeerd door de meerderheid, zodat het ook deze keer wel weer paarlen voor de zwijnen zal worden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Paarlen voor de zwijnen”

 1. @Frank .De Drom in zijn waarde laten lijkt me een hele goeie optie. Ja het rolstoelverhaal is eigenlijk gewoon om misselijk van te worden. deze groep opvoeren om je speeltje door te kunnen zetten. Ze(college)zijn niet wijzer zullen we maar zeggen. Nogmaals illusiepolitiek.

  Like

 2. Ik heb ooit eens gereageerd op dit blog naar aanleiding van een documentaire die ik destijds had gezien. Het ging hier over de overschrijding van bouwkosten bij grote projecten. Er was uitgebreid onderzoek naar gedaan. Er was één conclusie. Het ging er niet om of er overschreden ging worden, maar om hoeveel er overschreden ging worden ten opzichte van de begroting. Er werd namelijk ALTIJD overschreden. Zelfs als er een flinke post onvoorzien was opgenomen. Dat zal bij de Drommedaris niet anders zijn.

  Verder las ik in de krant bij monde van de ambtelijke muppet (sorry Wendy!:)) dat de gemeentelijke meevaller over 2011 toe kon komen aan de Drommedaris. Daar moest de raad nog wel even over beslissen. Alsof we de komende jaren geld over gaan houden. Een reserve aanleggen is helemaal niet verkeerd en onverstandig in deze tijden.

  Ook een bericht over het filmhuis. Dat had meer bezoekers getrokken over de afgelopen periode omdat dit nu in de Nieuwe Doelen plaats vond. En de Nieuwe Doelen is beter toegankelijk voor minder validen dus daarom kwamen er meer bezoekers. De noodzaak van een lift in de Drom werd maar weer eens onderschreven. En als die lift er niet kwam…. dan gaan ze lekker niet terug naar de Drom. De precieze cijfers staan me niet bij maar per voorstelling kwamen er gemiddeld 35 bezoekers. En volgens mij ging het om 40 voorstellingen per jaar. 1400 bezoekers. Ik ben benieuwd hoeveel nieuwe bezoekers dit waren in een rolstoel of op krukken! Ik gun ieder het beste, begrijp me niet verkeerd. Maar ook de Nieuwe Doelen is schijnbaar een prima plek voor cultuur. En dat is een prima lokatie van alle gemakken voorzien en gelijkvloers. Waarom zoveel investeren in een oud gebouw dat daarvoor niet bedoeld en ontworpen is?

  Like

 3. Ach ,we weten al hoe dit vanavond afloopt. Is misschien ook niet belangrijk meer .EEn jaar eerder of later failliet .Wat maakt het uit. Dit college leeft nog in de waan van wie belt krijgt geld. Verontrustend vind ik het bericht in NHD over de situatie rondom RSG. Ik zie straks de gelden uit de reserves in de Drom verdwijnen. En de scholen hebben het nakijken .En het college daarna janken dat er geen geld meer is. Woordvoerster Pranger gemeente spreekt over winst 2011 ?? Ik kan het me niet voorstellen. Pim bovengenoemde voorbeelden hebben er mede voor gezorgd dat het nu zo slecht gaat in EH/NL . Het kan niet op in EH tenminste!!!

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: