Niets gevraagd.

Enkhuizen lijkt zichzelf kandidaat te hebben gesteld voor de organisatie van de Floriade in 2012. Een moedig besluit van het college, want zoiets zelf organiseren kunnen we natuurlijk niet.

Als we de administratie van parkeervergunningen moeten uitbesteden aan bureau, dan moeten we vooral niet de illusie koesteren dat we zo’n evenement zelf wel eventjes kunnen gaan organiseren.

Op zijn best kunnen we een ander opdracht geven om dat voor ons te organiseren. Aan een bureau dat daar ervaring in heeft, maar dergelijke bureaus doen wel het werk, maar dragen nooit het risico.

Uiteindelijk komt dat voor rekening van de opdrachtgever en de grote vraag is dus, wie is de uiteindelijke opdrachtgever.

Daar begint het voor mij een beetje onduidelijk te worden. Is de opdrachtgever het Agriboard, of  is het uiteindelijk toch Enkhuizen, dat zich zo nadrukkelijk kandidaat gesteld heeft.

Een niet onbelangrijke vraag, omdat wethouder Franx al heeft aangegeven dat de organisatie van het geheel 40 miljoen zal vergen en de verwachtte opbrengst zich zal beperken tot 28 miljoen.

Er is dus een potentieel gat van 12 miljoen dat gedekt zal moeten worden door provincie, gemeenten en bedrijfsleven. Franx denkt dat dit geen enkel probleem zal opleveren, maar dat denkt hij ook voor wat betreft de verbouwingssubsidie voor de Drommedaris en daar komen ze (twee maanden voordat het definitieve besluit wordt genomen) volgens mij nog meer dan een miljoen tekort.

Kortom wie draait er uiteindelijk op voor een eventueel tekort op de exploitatie kosten?

Maar zover is het nog lang niet, omdat eerst de Tuinbouwraad nog langs moet komen die vervolgens zal bepalen of we überhaupt een definitief bidbook mogen aanbieden. Bokhove schat de kosten daarvan op 400.000 tot 800.000 euro.

We (Agriboard/Enkhuizen?) zullen dus eerst dát bedrag moeten ophoesten en er vervolgens op moeten hopen, dat de Tuinbouwraad zo onder de indruk is van de Enkhuizer plannen, dat ze ons genadiglijk toestaan om voor hen een evenement te organiseren, dat “ons” gegarandeerd 12 miljoen verlies oplevert.

Het lijkt me dat je dit soort plannen (met dergelijke mogelijke financiële gevolgen) alvorens je ze indient, eerst even voorlegt aan de bevolking.

Althans, aan degenen die er vast in geloven dat ze die bevolking vertegenwoordigen. De verschillende gemeenteraden in de regio.

Maar niets daarvan. Hen zal pas iets worden gevraagd als de zaak al in kannen en kruiken is en het er alleen nog maar om gaat het benodigde geld bijeen te schrapen. In ambtelijke kringen wordt deze gang van zaken gezien als transparante en democratische besluitvorming.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

17 gedachten over “Niets gevraagd.”

 1. Als ze voor die €12 meloen euri,s kunnen zorgen dan organiseren ze dat toch even. En dan Jan en Jan het spul laten leiden prima .Maar wel onder voorwaaarde dat ze uit het college stappen. Drooooomland droomland ik verlang zo naar droomland…..

  Like

 2. Er is geen eerder moment dan februari en ja, dat is dan idd mosterd na de maaltijd wat betreft het bidbook waarvan de raad niet weet wat de kosten daarvan zijn. Staat niet in de begroting en er is ook geen kredietvoorstel naar de raad gekomen, dus dat is allemaal vaag als wat.
  Vragen indienen helpt natuurlijk ook geen bal omdat je amper info hebt en termijn beantwoording 4 wkn is en dan heb je verder nog niks.

  De enige mogelijkheid is om mondelinge vragen op 10-1 te stellen, maar ook daar kom je niet ver mee omdat 9 vd 10 X die beantwoording gebleken onvolledig blijft, er geen besluit aan vasthangt en JF afwezig is vanwege 3 wkn vakantie.

  Het is wel weer een proces dat absoluut geen schoonheidsprijs verdient om het zachtjes uit te drukken. De informatievoorziening is wederom ver beneden peil.

  Like

 3. Devereiste ruimte is 50 ha. Vlgs de berichten is dat beschikbaar op/achter en naast de Haling.
  Ik neem aan dat in de commissie van januari dit hele Floriadegedoe spontaan op de agenda wordt gezet door eh college en daarmee voorkomen dat fracties weer moeten gaan zeuren om volledige en gedegen info te krijgen. De raad moet zsm en dat is in februari een oordeel kunnen vellen.

  Like

  1. Stella, op 1 februari maakt de Tuinbouwraad bekend wie er een bidbook mag maken.
   Elke raadsvergadering in februari is mosterd na de maaltijd.

   Het college zal ongetwijfeld het standpunt verdedigen, dat jullie (de raad) geen enkel bezwaar hebben gemaakt tegen het voornemen om Enkhuizen kandidaat te stellen. (beleid)

   Je zult dan ook de gevolgen moeten accepteren die zo’n kandidaatstelling met zich meebrengt, het maken van een bidboek. (uitvoering)

   Doe je dat niet, dan ga je plat op de bek tov van de regio en de Nationale Tuinbouwraad.

   Like

   1. Ik ben niet onder de indruk van een “ja, tenzij” redenering. Er is helemaal niet gesproken over de gevolgen van kandidaatstelling. Het is natuurlijk reces, maar vraag naar meer info/besluitvorming/enz was al verstuurd.

    Like

 4. Ja goed opgemerkt Robert. Maar JF is uit op de Directeurs positie van deze Floriade. Waar deze gehouden word zal hem een worst wezen. Hij laat de beslissers zien hoe begaan Jan met dit evenement is . En daarna zakken vullen.

  Like

 5. Het verwondert mij een beetje dat er op dit blog mensen zijn die een Floriade in Enkhuizen voor mogelijk houden. Nogmaals; we hebben de ruimte niet. Ik ben er al op 2 geweest (beroepsmatig) en een organisatie van deze proporties wordt blijkbaar zwaar onderschat. Dit is geen tuintje met een paar kraampjes erbij ála “paasmarkt” in de Westerstraat.
  Ik zie The Rolling Stones nog eerder optreden in de Nieuwe Doelen, met in het voorprogramma Lady Gaga. Hoe geloofwaardig is dit?
  Dit was overigens mijn laatste reactie in 2011, en wens allen een gelukkig 2012 toe. Tot volgend jaar.

  Like

  1. Robert, ik denk dat de meerderheid van de lezers van dit blog tamelijk sceptisch staan tegenover de plannen om in 2022 de Floriade in Enkhuizen te huisvesten.

   Grote voorvechters zijn Jan Baas en Jan Franx, die tevens ambassadeurs zijn van dit voornemen.

   Mijn verwondering geldt in de eerste plaats dat het college (zonder fatsoenlijk overleg met de Raad) een weg is ingeslagen, die er uiteindelijk toe zal leiden dat er een bidbook gemaakt moet worden.

   De kosten daarvan zijn formeel onbekend, maar afgaande op ramingen (van bijvoorbeeld de gemeente Almere), moet rekening worden gehouden met kosten van een half miljoen euro.

   Een half miljoen euro aan gemeenschapsgeld uitgeven aan een project dat tot mislukken gedoemd is, lijkt me niet direct een toonbeeld van goed bestuur, maar de betrokkenen bestuurders zullen door de partij waar zij deel van uitmaken ongetwijfeld op het schild gehesen worden als zijnde visionaire bestuurders.

   Verder vind ik is het tekenend, dat alleen op dit blog een openbare discussie over dit onderwerp plaatsvindt, terwijl de politieke partijen zich tevreden lijken te stellen met afhandeling binnen hun zogenaamde steunfracties.

   Uitgezonder SP en LQ natuurlijk die zich inmiddels publiekelijk hebben uitgesproken over dit onderwerp. De overige partijen doen er tot dusver het zwijgen toe.

   Like

 6. zo=als ik al eerder en vaker heb gezegd ( en ik ben natuurlijk een zeiker, en zie overal vreemde dingen ) dit project ( net zoals alle andere ) dienen alleen maar om op een makkelijke manier een paar zakken heel goed te vullen!!! over de rug van de burger ,, maar dat zal hun een rotzorg zijn

  Like

  1. Je bedoelt neem ik aan, dat zal die burgers verder een rotzorg zijn, zolang ze maar kunnen geloven dat het gegraai niet ten koste van henzelf, maar ten koste van anderen gaat.

   Ik ben bang dat 2012 een moeilijk jaar wordt voor de goedgelovigen.

   Like

 7. @Pim .De gemeenteraad? Ja maar daar doet ons college niet aan .Dat regelen wij wel!!
  Deze HEREN hebben alles in de hand . Gewoon negeren en minachten. Kijk eens hoe goed alle projecten lopen in het dorp uhh stad. Ik heb hier weinig vertrouwen in .Floride dus. Alleen met ongelooflijke steun van de zaad multinationals kan dit en anders lekker blijven dromen.

  Like

  1. Dat het college de Raad nauwelijks serieus neemt, valt niet alleen het College te verwijten, maar is voor een belangrijk deel aan de Raad zelf te wijten. Een meerderheid van de Raad wel te verstaan.

   En zolang een meerderheid van de Raad zichzelf met elk aangeboden kluitje het riet in laat sturen, hoeft ze er ook niet op te rekenen, dat ze daarmee respect afdwingt bij de kiezers.

   De Floriade is een mogelijkheid om het Noordwestelijk deel van Enkhuizen te ontsluiten. Daardoor komt er ook grond vrij voor uitbreiding van de zaadfirma’s.

   Dat lijkt me een verdedigbaar uitgangspunt, maar zeg dat dan gewoon en leuter niet over de stroom van toeristen die naar Enkhuizen zullen blijven komen, nadat de Floriade is afgelopen.

   Ik heb gezocht naar evenementen die op het voormalige Floriade terrein in de Haarlemmermeer hebben plaatsgevonden en ben er welgeteld 1 tegen gekomen. Een dancefestival in 2010.

   Like

 8. Pin me niet op heel precieze bedragen. Feit blijft dat Almere in deze fase al flink wat geld heeft gereserveerd, terwijl voorgaande bidbooks de genoemde bedragen hebben gekost, overigens niet voor de gemeente alleen maar voor alle partners. Of de boeken met bladgoud zijn ingelegd is niet bekend. Het filmpje ziet er overigens kek uit. Wat jij nu doet, even googelen op Floriades uit het verleden, en op onderzoek uit gaan, lijkt me wel het minste om te doen, aangezien er idd. gouden bergen beloofd worden.

  Like

 9. Interessant, de 4 ton is dus wat Almere begroot heeft en de 8 ton is wat Venlo en Rotterdam feitelijk hebben betaald.
  Het lijkt me verstandig dat we dus uitgaan van wat er is uitgegeven en niet van wat er wordt begroot. .

  Like

 10. De bedragen voor het bidbook zijn gebaseerd op (ondergrens) bedrag dat kandidaat 2022 Almere er voor heeft uitgetrokken, en (bovengrens) wat kandidaten Venlo en R’dam 2012 ongeveer betaalden. Ook als Enkhuizen niets hoeft te betalen, ga ik er van uit -omdat er nigal wat toezeggingen zouden worden gedaan- dat ‘bidbook maken’ (indien uitgekozen) als voorstel naar raad komt.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: