Oeverloos gezwam

kaartIn maart dit jaar schreef ik ook al over de herindeling en het gezwalk door college en raad.

Je kunt besprekingen over een fusie op twee manieren frustreren. Door overal nee op te zeggen (StedeBroec) of door ja te zeggen, maar vervolgens allerlei toeters en bellen aan te dragen waarvan je vooruit al weet dat die toch niet haalbaar zijn.

In die laatste categorie hoort Enkhuizen, daarin aangevoerd door Joke Kuijsten (CU) die een motie indiende om ook Hoorn bij de besprekingen te betrekken.

Mijn opvatting over deze variant (die als Wesda+ door het leven gaat) kunt U hier lezen.

Tot grote ontsteltenis van college en raad leek de provincie deze suggestie serieus te nemen.

Men stelde voor een informateur te benoemen, die de knelpunten tussen de vier betrokken gemeenten zou kunnen inventariseren.

kuijstenDat was nu ook weer niet de bedoeling en dus moest er een brief komen waarin dit voorstel werd afgewezen, waarbij men zich uiteraard verschool achter de onwil van de andere gemeenten, alsof het 6 maanden geleden al niet volstrekt duidelijk was, dat geen van die andere gemeenten (net als Enkhuizen) zin had om op te gaan in een soort van Groot Hoorn.

We zijn dus nu al 6 jaar bezig met uit te vinden wie met wie zou kunnen fuseren.

Zouden de betrokkenen er hun vrije tijd daar aan besteden, dan zou het alleen maar lachwekkend zijn. Maar voor alle betrokkenen (burgemeesters, wethouders en ambtenaren) is het gewoon hun werk.

Zes jaar werken aan iets zonder enig tastbaar resultaat te boeken is broddelwerk en oeverloos gezwam, waarvoor men zich diep zou moeten schamen.

Onze bestuurders vinden dat ze serieus genomen moeten worden, maar hoe graag ik dat ook zou willen, ik kan er de kracht niet meer voor opbrengen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Oeverloos gezwam”

 1. “allerlei persoonlijke motieven koesteren om deze kwestie zo lang mogelijk uit te stellen.”
  Of juist om snel te regelen. Ik vind een informateur helemaal niet zo gek. Zeker niet als die vier vragen moet beantwoorden:

  1) Wat zijn de (bestuurskracht)problemen die door de gemeenten worden ondervonden (lokaal en regionaal)?
  2) In hoeverre houdt deze problematiek verband met de schaalgrootte van gemeenten?
  3) In hoeverre houdt deze problematiek verband met de verhoudingen tussen gemeenten?
  4) In hoeverre biedt schaalvergroting (via samenwerking, herindeling of anderszins) een effectieve en duurzame oplossing voor de geconstateerde problemen?

  Dit lijken me precies de vragen die je jezelf moet stellen. Enkhuizen wil dat niet omdat ze niet zeggen: wel fuseren. Stede Broec wil dit niet omdat ze niet zeggen: niet fuseren.
  Zucht…..

  Like

 2. Ik vind het voorstel voor een informateur ook erg laat. Wat me echter aanspreekt is dat nou eens per gemeente zou worden opgeschreven welke taken nog goed kunnen worden uitgevoerd en welke niet. Dat lijkt me iets wat elke gemeete al had kunnen opschrijven. Enkhuizen doet dat alleen niet (alleen in vage clichees) want misschien blijkt wel dat herindeling niet nodig is, Stede Broec doet dat ook niet omdat er misschien wel voordelen zijn bij een herindeling. Hoedanook, los van wel of niet fusie, had je dit allang kunnen uitzoeken en vervolgens een duurzame conclusie kunnen trekken.

  Like

  1. Ik vrees, dat degenen die (beroepshalve)zo’n fusie zouden moeten tot standbrengen (burgemeesters, wethouders raadsleden en ambtenaren) allerlei persoonlijke motieven koesteren om deze kwestie zo lang mogelijk uit te stellen. In de overtuiging, dat dit hun in staat stelt “hun” huid zo duur mogelijk te verkopen.
   Het echte probleem rond deze kwestie is natuurlijk dat je mensen vraagt mee te werken aan het opheffen van hun eigen werkgelegenheid.
   Als er iets is waarvoor je een externe deskundige zou moeten inschakelen, dan is het voor deze kwestie.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: