Alles went

Zuiderhavendijk?
Zuiderhavendijk?

Op haar eigen website is de gemeente aanmerkelijk positiever over de bijeenkomst over de stadsvisie 2030, dan ik.

Helemaal onverwacht is dat natuurlijk niet, als organisator hou je nu eenmaal graag de moed er in. Maar wat mij betreft zijn we iets te vroeg met de visie 2030 van start gegaan.

Beter zou zijn geweest om samen met Stede Broec een regionale visie te ontwikkelen.

Persoonlijk denk ik dat het uiteindelijke neer zal komen op Historische Parel met hier en daar wat accenten Bruisende Havenstad.

BV Enkhuizen lijkt wat hoog gegrepen en een duidelijke overschatting van de mogelijkheden die er zijn. Althans in die zaken waaraan een gemeentebestuur sturing kan geven.

We liggen nu eenmaal ingeklemd tussen IJsselmeer en Stede Broec, veel ruimte tot expansie is er niet. Een relatief groot deel van ons grondgebied wordt al in beslag genomen door industrieterrein.

Terwijl Stede Broec zich blind bouwt aan huizen (lekker veel inkomsten uit OZB) hebben wij de meeste werkgelegenheid binnen onze gemeentegrenzen, plus het kostbare onderhoud van havens en een historische binnenstad.

Alleen om die reden lijkt me een samenvoeging van Enkhuizen en Stede Broec een logische en onvermijdelijke noodzaak.

We zullen dan ook moeten accepteren dat een aantal groot stedelijke voorzieningen daar en niet in de stad Enkhuizen zelf worden gerealiseerd. Echt grootschalige ontwikkelingen zijn binnen de stadswallen niet mogelijk. Rond haar station heeft Stede Broec meer dan voldoene ruimte om die wel te ontwikkelen. Bovendien kunnen ze daar veel hoger bouwen, dan binnen de vesting ooit mogelijk zal zijn.

Het zal voor de “echte” Enkhuizer natuurlijk even wennen zijn dat niet alle voorzieningen naast de deur zijn, maar alles went, zelfs een vent, zoals mijn vrouw mij bij bijzondere gelegenheden toevoegd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !