Gebrek aan waarheidsliefde.

In het lijsttrekkers debat werd ik opgezadeld met een flauwekul stelling, “alle raadsvergaderingen moeten openbaar”. Onzin, zo’n dwingende eis kun je niet stellen. Niemand was het er mee eens, einde debat.

Geef mijn portie maar aan Fikkie had ik de griffier voorgesteld, maar dat was ook niet de bedoeling. Ik mocht mijn eigen stelling formuleren, maar dat heeft dan weer als nadeel, dat voor de anderen de stelling nieuw is en ze zich er niet op hebben kunnen voorbereiden.

Ik wilde uitleggen waarom ik meedeed aan de verkiezingen. Mijn stelling luidde dan ook, “ik doe mee aan de verkiezingen om het misbruik van bevoegdheden door raad en college een halt toe te roepen en de financiële gevolgen er van ongedaan te maken.”

Je zult dan moeten proberen uit te leggen, wat je onder misbruik verstaat. Daarbij is het misbruik van de raad anders, dan het misbruik van het college.

De raad is bevoegd om geheimhouding op te leggen. Ze maakt daarvan misbruik als ze daar geen gegronde reden voor in acht neemt.

Het misbruik van het college bestond er uit, dat ze van haar bevoegdheid gebruik had gemaakt, om het recreatieoord ver beneden haar eigenlijke waarde te verkopen aan een (naar men mag aannemen) bevriende partij.

Dat werd betwist door mijn debatopponent Keesman (SP), met behulp van een aantal irrelevante algemeenheden. Dat kon ook niet anders, het bewijs dat het geaccepteerde bod marktconform was, is immers geheim verklaard.

De € 335.000,- die door Orez werd betaald is het bedrag, dat overblijft nadat van de geraamde opbrengst, de geraamde kosten zijn afgetrokken. In feite een simpele rekensom. A-B = C

Het verschil tussen gemeente en Droomparken is, dat we van de laatste zowel A en B mogen weten, terwijl de gemeente pas na lang aandringen bereid was om C openbaar te maken , maar op hetzelfde moment A en B geheim verklaarde.

Tot minder dan een jaar geleden wist de raad formeel niet hoe groot C was. Het bedrag was, net als andere bedragen weggelakt.

Het C van Droomparken is 18.4 miljoen. Het C van de gemeente € 335.000,-. In het C van de gemeente is de aanleg van openbare voorzieningen inbegrepen. In dat van Droomparken nog niet. Als je de kosten daarvan op 5 miljoen raamt, dan komt de raming van de gemeente nog steeds 13 miljoen lager uit dan de raming van Droomparken.

Waardoor je onmogelijk kunt stellen dat het bod dat het college accepteerde marktconform was. Zodat ze ons, op dat punt, vier jaar lang heeft voorgelogen en nog steeds blijft doen. Gesteund door op één na alle fracties.

Die ene fractie is de lokale partij Enkhuizen Voorruit.

Om voor mij onduidelijke redenen tolereren politieke partijen in Enkhuizen het misbruik maken van bevoegdheden. Niet alleen door het college, maar ook door henzelf.

Kennelijk denken ze dat het er bij hoort, maar daarmee stellen ze politiek alleen maar in een kwaad daglicht. Politiek is het middel waarmee we onze onderlinge tegenstellingen (die er zijn en altijd zullen blijven) op vreedzame wijze kunnen oplossen.

Het laatste wat we zouden moeten willen, is ons dat middel laten ontnemen door lieden met een gebrek aan waarheidsliefde.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: