Een halt toe roepen.

Een lid van de Facebook groep Beter Bestuur Enkhuizen heeft aan de huidige fractievoorzitters de vraag gesteld of ze kennis hadden genomen van de inhoud van het namens Droomparken gemaakte taxatierapport van het plan Vesting.

Drie van de tien, SP, CDA en EV! hebben de vraag bevestigend beantwoord. Zeven van de tien hebben geen, dan wel een ontwijkend antwoord gegeven. Zodat mag worden aangenomen, dat deze zeven het rapport niet hebben ingezien.

De hoogte van het bod (om een ontwikkeling te mogen uitvoeren) vloeit voort uit de opbrengst uit ontwikkeling. Zowel Droomparken als de gemeente hebben zo’n opbrengstberekening laten uitvoeren.

Bij Droomparken kwam de berekening voor het plandeel villapark uit op 80 miljoen. Zou daar daar het plandeel camping bij opgeteld worden, dan komt men moeiteloos boven de 110 miljoen uit.

De gemeente berekent een opbrengst uit de ontwikkeling van 10,6 miljoen.

Vergelijking tussen beide uitkomsten maakt duidelijk, dat de door de gemeente berekende opbrengst uit ontwikkeling onmogelijk marktconform kan zijn.

De zeven raadsfracties, die geen kennis hebben genomen van de Droomparken taxatie, hebben de vergelijking tussen beide uitkomsten, door eigen toedoen, nooit kunnen maken.

Hun bijdrage aan de discussie over dit onderwerp kan derhalve gerubriceerd worden in de categorie “gezwam in de ruimte”.

“Gezwam”, dat aan het gehoor wordt onttrokken, omdat het nu al bijna een jaar lang plaatsvindt in besloten en “geheime” bijeenkomsten van de raad.

Van de drie overige fracties trekt alleen Enkhuizen Vooruit! de enig logische conclusie. Namelijk, dat het bod van Orez (gebaseerd op een opbrengst uit ontwikkeling van 10,6 miljoen) onmogelijk marktconform kan zijn.

Zonder overigens aan te geven wat daarvan de gevolgen zouden moeten zijn.

SP en CDA moeten de verschillen ook hebben gezien, maar doen er het zwijgen toe. Het verzwijgen van de waarheid (en het in stand houden van een leugen) lijkt me een vorm van kiezersbedrog, maar ik laat een oordeel daarover graag aan de SP. Die zichzelf op dat punt nu eenmaal een expert vindt.

Volgens mijn adagium zal, naarmate het democratisch toezicht afneemt, de bureaucratische corruptie alleen maar toenemen.

Het lijkt me voor Enkhuizen de hoogste tijd, dat aan die ontwikkeling (die al een geruime tijd voortduurt) een halt wordt toegeroepen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Een halt toe roepen.”

  1. Droomparken , de meeste mensen die met miljoenen werken kunnen er in denken . 10,6 of 110 .
    Het is net zoiets als millimeter en meter . En dat is nog te overzien .

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: