Geen flauw benul.

Raadslid Michel de Jong, (EV!) heeft gisteravond “voorbereide” vragen over het REZ gesteld. Met “voorbereid” bedoel ik, dat er vooraf over de inhoud overleg is geweest met de griffier, die op zijn beurt om goedkeuring zal hebben gevraagd aan wethouder Heutink.

Zodat de vraag van de Jong omschreven kan worden als een, met instemming van Heutink gegeven voorzet, die ze gemakkelijk zou kunnen inkoppen.

Er was geen directe noodzaak voor de vraag. Als de Jong de moeite had genomen om de Anterieure Overeenkomst te lezen, dan had hij de antwoorden kunnen weten.

Helaas, hebben Enkhuizer raadsleden zichzelf aangeleerd, dat in plaats van de stukken te lezen, ze het college beter kunt vragen wat er in staat.

Zijn vraag of Orez naast de betaling van € 335.000,- ook nog andere verplichtingen op zich had genomen stelde Heutink in staat, de al vaak herhaalde riedel van verplichtingen op te noemen.

De aanleg van een baai, kustbescherming, parkeerplekken en bestrating. Wat ze er niet bij zei was, dat al deze “verplichtingen” gewoon betaald worden door de gemeente en niet door Orez.

Orez was een bv met € 200,- eigen vermogen. Elke aandeelhouder had € 50,- kapitaal verschaft. Orez kan betaling voorschieten vanuit de wetenschap, dat de gemeente haar hetgeen ze heeft voorgeschoten (met 10% winst) zal betalen.

De taak van Orez was, om dingen voor de gemeente te regelen. Dingen, waarvan de gemeente vond, dat ze het zelf niet kon of niet wilde doen.

Nadat Orez ze geregeld had, betaalt de gemeente gewoon de rekening. Dus Orez regelde 10 jaar lang kosteloos onderhoud en diende daarvan de rekening in bij de gemeente. Parkeerplekken idem dito. Aanleg van de baai, Orez regelt het en de gemeente betaalt de rekening.

Dus wat was de totale waarde van wat Orez aan “verplichtingen” op zich had genomen? Dat wilde Heutink liever niet zeggen, want dan zou het te ingewikkeld worden. Ze bedoelde natuurlijk, dan zou het kunnen worden nagerekend.

Hoe betaalt de gemeente die rekeningen? Uit de opbrengst van de ontwikkeling en dan beginnen de verschillen op te vallen.

De gemeente schat die opbrengst op € 10 miljoen voor beide plandelen. Droomparken op € 80,- miljoen voor alleen het plandeel villadorp.

Als rechtvaardiging voor de terugbetaling de toeristenbelasting noemt Heutink een raadsbesluit uit 2015. Daar wist ze natuurlijk niet zelf van, dat hebben haar ambtenaren haar ingefluisterd.

Op zich knap natuurlijk, dat ambtenaren iedere keer weer de schuld op de raad weten te schuiven, maar helaas ook nu weer een valse voorstelling van zaken.

Toeristenbelasting en zwembadvergoeding waren onderdeel van het onvoorwaardelijke bod dat Orez had uitgebracht. Dat bod is met goedvinden van de gemeente met € 2,65 miljoen naar beneden bijgesteld als gevolg van de door Fakton/BaseValue gehanteerde rekenmethode.

Het bewijs daarvoor in de geheim verklaarde taxatierapport, waarvan vrijwel niemand de moeite heeft genomen om het in te zien.

Keesman was dolblij met de uitleg en vroeg om een a4tje, zodat ze het haar kiezers kon uitleggen. Van Marle verzond opgelucht een tweet.

Ze hebben alle twee nog steeds geen flauw benul.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Geen flauw benul.”

  1. Wat heerlijk is het om elke morgen wakker te worden zonder het gevoel dat er ook maar iets in de wereld niet goed zou zijn gegaan . ‘ Zalig zijn zij die simpel van ziel zijn ‘

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: