Gisteren (op camera) een gesprek gehad met een verslaggeven van WEEFF over de klemmende vraag of er in de gemeenteraad van Enkhuizen veel gekibbeld werd. Dat was namelijk de uitkomst van een door WEEFF gehouden enquête.
Dat en de fragmentatie van de raad waren de voornaamste zorgenkindjes van de geënquêteerden.
Ik heb de veronderstelling uitgesproken dat de geënquêteerden kennelijk nooit naar raadsvergaderingen luisteren. De meest slaapverwekkende bijeenkomst van de maand.
De politieke verschillen tussen de raadsfractie zijn met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen, dus dat ze op basis daarvan met elkaar ruzie zouden maken? Nooit wat van gemerkt.
Wat de fragmentatie betrof (inmiddels 10 fracties) waarschijnlijk een doorn ik het oog van de bestuurders en hun bureaucraten, maar wat mij betreft, vanuit democratisch oogpunt, geen enkel probleem.
De tijd van de partijfractie met bijbehorende fractiediscipline ligt waarschijnlijk achter ons, maar dat vormt geen beletsel om samen te werken. De zittende raad is het over vrijwel alles grotendeels eens met wat het college voorstelt.
Alleen het IKC was daarop een uitzondering.
Ik begreep, dat niet alleen mijn mening over dit punt gevraagd zou worden, maar op een later tijdstip ook die van mevrouw Keesman. Zodat de mogelijke voor- en tegenstanders aan het woord zouden zijn gelaten over dit “nieuws”, dat in werkelijkheid natuurlijk nep nieuws is.
Wel jammer natuurlijk, dat ook deze nieuwsorganisatie, net als het NHD, niet in staat blijkt “echte” nieuws naar buiten te brengen.
Namelijk, dat Enkhuizen haar recreatieoord voor slechts 1% van haar werkelijke waarde verkocht heeft aan een bevriende relatie.
Want zo mag je de oorspronkelijke eigenaren van Orez bv toch wel noemen. De verkoop was voorbereid door het vorige college, maar afgehandeld door het huidige, die het taxatierapport in ontvangst nam en vanaf de eerste dag geheim verklaarde.
Naar mijn mening is het echte nieuws, dat er sprake was van een vertrouwelijk bod (dat niet mocht worden ingezien) en een taxatie van dat bod (die ook niet mocht worden ingezien), maar die volgens een bewering van het college wel het bewijs was, dat het bod marktconform was.
Terwijl we inmiddels weten, dat het bod slecht 1% was van de waarde die door Droomparken aan het gebied was toegekend. En we ook weten dat als gevolg van de taxatie het uiteindelijke bod van Orez bv, 2.65 miljoen euro lager was, dan het oorspronkelijk door Orez bv (onvoorwaardelijk) afgegeven bod.
Anders gezegd, het “bewijs” dat het uitgebrachte bod marktconform was heeft de gemeente € 2,65 miljoen gekost, exclusief de kosten voor het taxatierapport zelf.
Waarna het “bewijs” tot 28 juni 2021 door niemand mocht worden ingezien.
Vanaf die datum mogen alleen raadsleden het “bewijs” inzien, maar ik heb nog geen enkel raadslid horen verklaren, dat het rapport ook daadwerkelijk (zoals door het college wordt beweerd), het bewijs is van een marktconforme bieding door Orez bv.
De reguliere pers zal de vraag niet stellen, maar wie wil helpen bij de zoektocht naar de waarheid zou de vraag ook kunnen stellen.
Aan mevrouw Buit bijvoorbeeld de fractievoorzitter van D66, die zichzelf het fatsoenlijke gezicht van de politiek heeft genoemd, maar jammer genoeg niet beschikt over een emailadres of telefoonnummer.
Maar gelukkig zijn er anderen die wel te bereiken zijn. U vindt ze hier.
Volgens mij hebben we het laatst live op de radio over dit “echte” nieuws gehad?
LikeLike
Klopt, maar heeft dat een vervolg gehad?
De stelling die ik poneer is dat de raad het bewijs van bedrog (door het college) geheim heeft verklaard.
Het bedrog bestaat uit het marktconform verklaren van een bod, dat 1% van de waarde van het gebied bedraagt.
Hoe kan een bod dat 1% van de waarde bedraagt marktconform zijn?
En waarom is het bewijs van marktconformiteit geheim. Wie is daarover aan de tand gevoeld?
LikeLike