Uitgebreid lager onderwijs.

Gisteren schreef ik over het feit dat van de vier relevante documenten over het REZ er maar één geheim was, maar dat er sinds juni 2021 geen openbare vergadering over het REZ was geweest en plotseling alles dat met het REZ te maken heeft geheim verklaard wordt. Terwijl vragen onbeantwoord blijven.

Als voorbeeld gaf ik twee vragen over niet geheime documenten. Die aan raadsleden gesteld konden worden en die ze konden beantwoorden zonder dat ze zichzelf (vanwege hun geheimhoudingsplicht) in moeilijkheden zouden brengen.

Tot dusver heeft alleen Frank van Gangelen, commissielid, maar toekomstig lijsttrekker van Enkhuizen Vooruit! de vragen (op mijn blog) beantwoord.

Frank erkent het rapport van Cushman en Wakefield te hebben ingezien. Daar de inhoud van dat rapport niet geheim is kan die dus zonder probleem worden besproken.

Door middel van de cijfermatige onderbouwing die ik aan alle raadsleden heb gestuurd als bijlage van mijn bezwaarschrift.

De taxatie van C&W berekent de residuele grondwaarde voor het plan Vesting (op het moment dat de overeenkomst met Orez werd gesloten) op 18,4 miljoen euro. Dit is het bedrag dat grondeigenaar en ontwikkelaar onder elkaar kunnen verdelen, NADAT de ontwikkelaar zijn 10% winst over de omzet veilig had gesteld.

We weten, op grond van de gesloten overeenkomst (die niet geheim is) wat die verdeling is geworden. De gemeente kreeg € 335.000,-.

Ergo, in deze taxatie zou de ontwikkelaar € 18.065.000,- krijgen die hij aan de winst kon toevoegen. Waarmee de winst op € 24.645.000,- zou uitkomen, ofwel 37% van de omzet. Wat volgens de gemeente dan een marktconforme uitkomst zou zijn.

Volgens mij zal er geen particuliere grondeigenaar zijn te vinden, die zijn grond (waarvan de waarde na aftrek van te maken kosten en door de ontwikkelaar te maken winst, 18.4 miljoen euro is), zal verkopen voor € 335.000,-.

Ergo, de bewering van het college, dat de grond destijds onder marktconforme voorwaarden is verkocht berust op een brutale leugen.

Een leugen, waartegen tot dusver geen van de 1o raadsfracties tegen in opstand is gekomen. Sterker nog, men heeft het bewijs van de leugen inmiddels geheim verklaard en recentelijk (met uitzondering van de stem van Enkhuizen Vooruit!) geweigerd om die geheimhoudingsplicht op te heffen.

De verkiezingsbelofte van Enkhuizen Vooruit is om na de verkiezingen te zullen doorpakken.

Maar waarom wacht Frank tot na de verkiezingen met doorpakken.

En doet hij, of er uit zijn eerdere constatering (dat de geheim verklaarde taxatie van Fakton/BaseValue geen bewijs van marktconformiteit is), geen logische conclusie valt te trekken.

Die valt namelijk wel te trekken.

Als de taxatie van Fakton niet het bewijs is van een marktconform bod, dan is zij het bewijs, dat het college over die marktconformiteit heeft gelogen. En dat het college om die reden aandringt op geheimhouding, om langs die weg het bewijs van haar leugen onschadelijk te maken.

De hiervoor benodigde kennis werd in mijn jeugd onderwezen in het uitgebreid lager onderwijs als zijnde “bedrijfsrekenen”.

Dus om een en ander te doorgronden heb je geen middelbaar of hoger onderwijs nodig. Laat staan universitair onderwijs. Wat vroege het Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (Mulo) heette, verschaft ruim voldoende inzicht om jezelf te kunnen wapenen tegen de kletspraatjes van hen die pretenderen hoger te zijn opgeleid.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: