Momentum

Momentum betekent massa in beweging. Amerikanen gebruiken het om aan te geven dat er een massa in beweging is gekomen die het mogelijk maakt om een politiek doel te bereiken.

Het politieke doel dat ik me gesteld heb is, er voor te zorgen, dat Enkhuizen een fatsoenlijk betaling krijgt voor de verkoop van het recreatieoord.

Dat is nu niet meer dan € 335.000,- ofwel 1% van haar werkelijke waarde. Op basis van een berekening, uitgevoerd in opdracht van de nieuwe eigenaar van het recreatieoord. Droomparken.

De berekening is gemaakt door het taxatiebureau Cushman & Wakefield. Alleen al voor het villapark berekent men een residuele grondwaarde van 18,4 miljoen.

De residuele grondwaarde van de camping kan geschat worden op 12 miljoen, zodat de totale residuele gebiedswaarde op 30 miljoen kan worden geschat.

De residuele grondwaarde is het bedrag dat je voor de grond kunt betalen nadat je 10 % winst hebt gemaakt over de omzet. Als je dus niets betaald voor de grond kun je dus 30 miljoen optellen bij de reeds berekende winst.

Daar tegenover staat de taxatie die de gemeente heeft laten uitvoeren en die ze vanaf de eerste dag geheim heeft verklaard. Sterker nog, het college heeft de raad ervan weten te overtuigen, dat ze die (door het college opgelegde) zwijgplicht moest overnemen en bekrachtigen.

Daarmee heeft de raad niet alleen het college een excuus gegeven om te blijven zwijgen over de inhoud van het taxatierapport. Ze mag zelf ook niets over de inhoud ter sprake brengen, zolang ze (door middel van een raadsbesluit) haar zwijgplicht niet heeft opgeheven.

Zodat de raad alleen nog in besloten bijeenkomsten geïnformeerd wordt over de denkbeeldige vorderingen die het college maakt, in haar pogingen om een meer acceptabele verkoopprijs van Droomparken los krijgen.

Nadat college en raad jarenlang hadden volgehouden, dat de € 335.000,- die was overeengekomen, marktconform was en er dus geen enkele reden was om daarover te klagen.

Van de ruim 14.000 kiesgerechte inwoners van Enkhuizen bleven er vier jaar geleden 7000 thuis. Alleen als die 7000 in beweging komen kan er sprake zijn van echte verandering. Veranderingen van stemgedrag binnen de groep, die tot nu trouw is blijven stemmen, zal nauwelijks effect hebben.

De kunst is dus om, met behulp van Facebook, de massa in beweging te krijgen. Dus wordt lid van de groep Beter Bestuur Enkhuizen. Laat je informeren en stel vragen. Om uiteindelijk te gaan stemmen en verandering te bewerkstelligen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: