Oude getrouwen.

Gisteren een brief ontvangen van de juridische afdeling van de gemeente.

Bob Sikkema en ikzelf hadden ieder afzonderlijk bezwaar gemaakt tegen het besluit van de raad op 26 oktober 2021. Inhoudende, het in stand houden van geheimhouding van het taxatierapport.

Op 6 januari waren we uitgenodigd om ons bezwaar mondeling toe te lichten. Geen geringe opgave, want de ambtelijke vertegenwoordiger van de raad, noch de juristen waren op de hoogte van de inhoud en functie van het document, dat geheim was verklaard.

[Namelijk, het bewijs, dat de door Orez voorgestelde exploitatieopzet van het REZ marktconform was.]

Wel werd ons verteld, dat het streven van de bezwaarcommissie was, dat zij de raad een advies zou verstrekken voor de raadsvergadering van 1 maart.

In de brief van gisteren werd me meegedeeld, dat dit niet zou lukken en het streven nu gericht was op de eerste vergadering van de nieuw raad. Op 31 maart 2022.

Ik was niet verbaasd.

Mijn verwachting is, dat de juristen zullen adviseren, dat er strikt genomen geen juridische argumenten zijn om de geheimhouding in stand te houden.

Waarop het college (bij bespreking door de raad) zal reageren met het stellen, dat er wel degelijk praktische bezwaren zijn, die voor een blijvende geheimhouding pleiten.

De raad zal dan uiteindelijk voor de praktische bezwaren kiezen en vervolgens weigeren om de geheimhouding op te heffen.

Maar als dat op 1 maart zou gebeuren, dan heeft de verkiezingscampagne nog 14 dagen te gaan en bestaat de kans, dat de hernieuwde weigering (om de geheimhouding op te heffen), het kiesgedrag in (voor het college) ongunstige zin zou kunnen beïnvloeden.

Daarom deze nieuwe beslisdatum. Zodat er voor de verkiezing een positief advies over de beëindiging van de geheimhouding kan worden gegeven.

Terwijl het besluit (om dat advies niet te volgen) na de verkiezing kan worden genomen.

Door de pas gekozen raad, die voor een groot deel uit “oude getrouwen” zal bestaan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Oude getrouwen.”

 1. Chris ik heb je gebeld en een app gestuurd hoe het zit aan de kant van Nieuw Enkhuizen, als getuige kan ik Hans Bier opvoeren, hij wist van de hoed en de rand dat dit in een van onze 3 hoofd verkieIngsitems staat! Gr. Piet

  Geliked door 1 persoon

 2. Voor de goede orde nog te vermelden dat het niet een gemeenteraad is die regeert maar het de ambtenaren zijn die de zittende coalitie aanstuurt. En die zullen alles in het werk stellen om hun fouten niet te erkennen

  Like

 3. Reken er maar niet op dat ons democratisch instituut “het gemeentebestuur”
  Ikzelf ben in een kwestie met de gemeente op het niveau van de RVS bereikt waar ik de derde stap heb bereikt welke als procedure omschreven wordt als “Verzet” met 2 voorgaande procedures. Eerst het ingestelde hoger beroep en daarna een herzieningsverzoek en thans dan in afwachting van de uitspraak op mijn verzetschrift. Die uitspraak zou ik volgens de voorzitter met 2 weken ontvangen na behandeling op 6 januari dus op 20 januari. Nu alweer een week later nog in afwachting.
  Heb inmiddels begrepen dat het functioneren van de Raad van Staten ook onder een vergrootglas ligt.

  Like

  1. Het lijk mij heel prettig om binnen die gemeentelijke slangenkuil , nu met je haakstok , jezelf kenbaar te kunnen maken . En eenvoudiger je weg te kunnen gaan .

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: