Weer ongedaan maken.

Het was me niet opgevallen, maar de lijsttrekker van Enkhuizen Vooruit bij de aankomende verkiezingen, Frank van Gangelen, wees me op het bericht, dat zijn partij op 23 oktober 2021 op Facebook had geplaatst.

Daarin concludeert Enkhuizen Vooruit, dat in haar opvatting het taxatierapport van de firma Fakton/BaseValue geen bewijs is, dat het door Orez bv uitgebrachte bod voor de herinrichting van van het REZ, marktconform was.

Als het taxatierapport niet het bewijs is van de marktconformiteit van het door Orez uitgebrachte bod, waar is het dan wel het bewijs van?

Volgens mij is de taxatie het bewijs van aan Orez bv verstrekte steun, in de vorm van het ver beneden de waarde, onderhands gunnen, van een opdracht.

Steun, die de aanvankelijke eigenaren van Orez bv na ontvangst onmiddellijk ten gelde gemaakt hebben door het bedrijf, met dikke winst, door te verkopen aan Droomparken.

Volgens Fakton had de opdracht een negatieve waarde en moest de gemeente daarom eerder overeengekomen inkomsten (ter waarde van € 2.65 miljoen) inleveren om de eveneens toegezegde € 335.000,- te kunnen incasseren.

Volgens Droomparken had de opdracht een positieve waarde van € 18,4 miljoen voor wat betreft alleen al het villapark. Tellen we daar de camping bij op, dan is de totale positieve waarde van het project 30 miljoen.

Kortom, het taxatierapport vormt het bewijs van een wanprestatie, die door het vorig college was voorbereid en door het huidige college is uitgevoerd. Terwijl het bewijs van die wanprestatie door vrijwel de gehele raad geheim is verklaard.

Ik heb, voor deze vorm van medeplichtigheid aan een wanprestatie, (door het bewijs er van geheim te verklaren en daarmee onbespreekbaar te maken) de raad (vanaf deze plek) meermalen gewaarschuwd. Het heeft niet mogen baten.

Op één fractie na volhardt de raad nog steeds in de opvatting, dat de met Orez gesloten overeenkomst marktconform was en dat er hoogstens hier en daar wat vlekjes moeten worden weggewerkt.

Waarvoor (tegen zeer aanzienlijke kosten) de hulp is ingeroepen van het bedrijf, dat er bij een eerdere waardebepaling maar liefst 30 miljoen naast zat.

De SP heeft tijdens de Presidium vergadering van gisteravond het onderwerp REZ op de agenda geplaatst. Maar vanwege de geheimhoudingsplicht, die de raad zichzelf heeft opgelegd, werd de discussie verdaagt naar een besloten bijeenkomst.

Tot na de raadsvergadering van vandaag.

De geheimhoudingsplicht t.a.v. het taxatierapport werd door het college in een besloten bijeenkomst opgelegd. Werd in een besloten bijeenkomst door de raad bekrachtigd en zal, naar ik aanneem, vanavond weer ongedaan worden gemaakt. Uiteraard in een besloten bijeenkomst.

Want aan openbaarheid van bestuur heeft de meerderheid van deze raad een broertje dood.

Tot slot voor mijn vrouw, die al die jaren eindeloos geduld met me heeft gehad en zonder wiens steun ik het nooit had volgehouden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Weer ongedaan maken.”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: