Alles goedvinden.

Mijn fascinatie met de gang van zaken rond het REZ dateert eigenlijk al vanaf het moment dat het toenmalige college voorstelde om, voor meer dan een half miljoen, (€ 545.000.-) de grond te kopen waarop het tennispark de Uilenbanen was gesitueerd.

Die aankoop zou, met het oog op een nog aan te leggen vakantiepark, een betere vlekkenplan voor het REZ mogelijk maken.

Ik had maar één probleem met het voorstel. De aan te schaffen grond was al eigendom van de gemeente. Waar voor betaald werd, was de mogelijkheid om op die grond tennisbanen te exploiteren. Een op dat moment verlieslatende activiteit.

Het halve miljoen was nodig om een nog 10 jaar lopende erfpacht overeenkomst af te kopen. De jaarlijkse erfpacht bedroeg (als ik me goed herinner) € 7.700,-per jaar.

De erfpachter had de gemeente de voorafgaande 20 jaar € 150.000,- erfpacht betaald en kreeg (vanwege de voortijdige beëindiging van die overeenkomst) een compensatie van ruim een half miljoen.

Samengevat, het 20 jaar lang in erfpacht uitgeven van circa 6000 m² grond om de exploitatie van een tennispark mogelijk te maken had de gemeente in totaal 4 ton gekost.

Opmerkelijk was ook de manier waarop deze grondtransactie was voorbereid. Niet, zoals gebruikelijk, openbaar in de commissie grondgebied, maar tijdens een besloten bijeenkomst van het presidium op 16 december 2008.

Drie weken later viel het besluit in de raadsvergadering van 6 januari 2009. Het CDA vroeg om uitstel. Men had kennelijk de presidium vergadering in december niet bijgewoond en vanwege het feit, dat Kerstmis en Nieuw Jaar het onmogelijk hadden gemaakt om overleg te plegen met de steunfractie.

Verzoeken om uitstel worden meestal gehonoreerd, maar uitstel was volgens de voorzitter onmogelijk en dus werd het verzoek door een meerderheid van de raad afgewezen.

Opmerkelijk was ook de rol van het tegenwoordige CDA raadslid van Galen. Hij trad destijds op als tussenpersoon voor (naar ik meen) Landal en waarschuwde (als inspreker) de raad dat ze teveel betaalde voor de grond.

Aan zijn waarschuwing werd (als gebruikelijk) geen enkele aandacht besteed. Ze werd zelfs niet eens in de notulen opgenomen.

De huidige raad kent nog vier leden, die herinnering moeten hebben aan wat destijds werd voorgesteld als een aankoop van grond. Te weten Stomp (VVD) Van Marle (toen VVD/D66 maar inmiddels Mega) Van der Werf (CDA) en Van Galen (CDA).

Samenvattend, de beleidsmakers in Enkhuizen besteedden ruim een half miljoen om zeggenschap te krijgen over grond waar de gemeente al eigenaar van was.

Zeggenschap die ze 3 maanden later weer zouden opgeven door de grond in erfpacht uit te geven aan Sprookjeswonderland.

Het bedrag (zo wordt de raad voorgerekend), zal weer worden terugverdiend als de extra grond die is vrijgekomen, zal worden doorverkocht aan de toekomstige exploitant van een vakantiepark.

7 jaar later komen dezelfde beleidsmakers tot de conclusie, dat een verkoopprijs voor het hele gebied (circa 170.000 m²) van € 335.000,- marktconform is.

En de gemeenteraad? Dit zit er bij, kijkt gewichtig en vindt alles goed.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Alles goedvinden.”

 1. Tja nu is het duidelijk . Hoe kan ik iets verkopen aan het publiek als ik mijn eigendom aan mijzelf nogmaals verkoop . Dit riekt naar een vorm van oplichting , ‘ Toch ?’.

  Like

 2. Als ik Ronald Plassterk mag geloven, is het zelfs in Den Haag geen usance, om ambtenaren met expertise op specifiek gebied in huis te hebben. Het belangrijkste van deze groep is managen. En als er expertise is opgedaan wordt er (verplicht) gerouleerd. M.a.w. hun bekwaamheid berust vooral op verkopen van praatjes. Uitgeven van andermans (belasting)geld leidt regelmatig tot een fiasco.
  Vooral als volksvertegenwoordigers worden weggezet als ondeskundig.

  Like

  1. Het is een populaire gedachte te veronderstellen dat hoge ambtenaren niet goed weten waar ze mee bezig zijn, maar volgens mij komt dat, omdat wij niet begrijpen hoe het systeem werkt. Het zijn eerder hun bazen, zoals wethouders of ministers en hun toezichthouders (de volksvertegenwoordigers) die zelden weten waar ze mee bezig zijn.

   In deze kwestie suggereert men, dat het om een grondaankoop gaat. Een deel neemt de suggestie zonder verder nadenken over en degenen die het niet doen afvragen zich niet af, waarom je een onroerend goed makelaar inschakelt om de waarde van het restant van een erfpacht overeenkomst te bepalen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: