Apathisch.

Gisteren schreef ik over het bezwaar dat ik heb ingediend tegen een besluit van de raad van Enkhuizen, om de geheimhouding van een taxatierapport in stand te houden.

Het rapport bevestigde het oordeel van het college, dat een door Orez bv (aan de gemeente) aangeboden exploitatieopzet, marktconform was.

Op 7 juli 2020 deed ik een Wob verzoek, waarbij ik inzage vroeg in een tweetal documenten.

Ten eerste, de exploitatieopzet, die door Orez bv was ingediend en die door het college als marktconform was beoordeeld. Ten tweede, een taxatierapport van de firma BaseValue, dat het oordeel van het college bevestigde. Namelijk dat de door Orez bv ingediende exploitatieopzet marktconform was.

Op 20 december 2020 liet het college weten dat mijn verzoek om inzage van de beide documenten was afgewezen. Op 28 juni van dit jaar werden documenten vrijgegeven, die de bevestiging inhielden van wat ik al geruime tijd vermoedde.

Namelijk, dat het taxatierapport niet het bewijs was van marktconformiteit van de bieding van Orez bv, maar het bewijs van misbruik van bevoegdheid door het college. Verkoop van grond ver beneden haar werkelijke waarde.

Grondverkoop onder die voorwaarden kan niet anders beschouwd worden, dan als ongeoorloofde steun van de overheid. Deze steun is onrechtmatig, tenzij ze op voorhand als zodanig is aangemeld. Dat is niet gebeurd.

Onrechtmatig verkregen steun kan in principe worden teruggevorderd, wat in het belang van Enkhuizen zou zijn, maar dat is niet iets waar college en raad zich bijzonder druk over maken.

Het enige waar men zich wel druk over wil maken, is mogelijke schade aan de eigen reputatie.

Het college vanwege haar misbruik van bevoegdheden, de raad vanwege haar verregaande onoplettendheid en gezamenlijk vanwege hun inspanningen de kwestie in de doofpot te doen belanden.

Dat laatste heeft, dank zij de apathische houding van de doorsnee Enkhuizer nog een goed kans van slagen ook.

Apathie bij de doorsnee Enkhuizer kan ik me nog voorstellen, maar de apathie bij de Enkhuizer maatschappelijke bovenlaag verbaasd me meer.

Maar die zijn waarschijnlijk alleen maar blij dat ze hun liggende gelden kunnen beleggen in vakantiehuisjes.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: