Gefaseerde realisatie.

Kort geleden schreef ik, dat de “Heropening grondexploitatie REZ” niet meer was dan een fopspeen. Met als geen ander doel de raad er toe over te halen om een beslissing (over een pijnlijke kwestie) uit te stellen tot na St Juttemis.

Het is niet de eerste keer dat van dit instrument gebruik gemaakt wordt. In de column “Handel en wandel” beschrijf ik op 19 december 2012 de gang van zaken rond de geheimverklaring van een brief van ontwikkelaar de Nijs

Toenmalig fractievoorzitter van PvdA en huidig fractievoorzitter van Enkhuizen Lokaal, Jan Raven, had gevraagd de brief van de Nijs te mogen inzien. Dat werd hem door toenmalig burgemeester Baas niet alleen geweigerd, maar ook het stellen van de vraag werd niet op prijs gesteld.

Baas wast Raven, in het NHD, publiekelijk de oren, waaruit Raven kennelijk de conclusie heeft getrokken, om nooit meer kritische vragen te stellen over geheime documenten.

Van de gefaseerde realisatie werd nooit meer iets vernomen. Het was een zelf verzonnen begrip, dat suggereerde dat er nog beweging zat in het onderwerp.

Zoals “heropening grondexploitatie” dat ook suggereert.

In werkelijkheid waren de onderwerpen al uit onderhandeld en hadden deze benamingen slechts tot doel tijd te winnen om een beslissing uit te kunnen stellen en te voorkomen, dat verantwoording zou moeten worden afgelegd.

Vanwege de “heropening van de grondexploitatie” wordt de constatering, dat de verkoop van het REZ niet onder marktconforme voorwaarden plaats had gevonden, naar een veel latere datum (het liefst na de verkiezing) verschoven.

Zodat het onderwerp (in theorie) een rol zou kunnen spelen in het vormen van een coalitie. Maar omdat iedereen toch boter op zijn hoofd heeft, ligt het voor de hand dat het onderwerp nooit ter sprake zal worden gebracht.

Met als voornaamste consequentie, dat je in Enkhuizen als overheidsdienaar, er naar hartenlust op los kunt liegen, zonder dat je daar ooit nadelige gevolgen van zal ondervinden.

Een bestuurscultuur die van raad naar raad wordt doorgegeven. In 2012 waren Stomp (VVD), Van Marle (D66) Van der Werf (CDA) en Raven (EL) raadslid en deden er het zwijgen toe.

Nu, 9 jaar later, doen ze weer precies hetzelfde.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Gefaseerde realisatie.”

  1. Zo hoogwaardig is onze democratie ingericht. Tot op het niveau van de landelijke politiek (weliswaar op andere overwegingen maar toch!).

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: