Jantje zag eens pruimen hangen.

De voormalige Duitse bondspresident, Richard von Weizsäcker, schijnt ooit te hebben gezegd, (over de wandaden van de Duitse overheid tijdens de Tweede Wereld oorlog) “Zij die het hadden willen weten, hadden het kunnen weten”.

Hetzelfde kan gezegd worden van onze hedendaagse helden in de Breedstraat. Als het gaat over wangedrag van anderen heeft men onmiddellijk een mening klaar, maar bij wangedrag binnen eigen kring is “wegkijken” de gewoonte.

Sinds juni van dit jaar heeft de raad inzage gekregen in twee taxaties van het zelfde gebied. In de ene taxatie wordt de waarde van het gebied getaxeerd op slechts 1% van de waarde die de andere taxateur heeft aangegeven.

Heeft dit onmiskenbare feit ergens toe geleid? Jazeker, het college heeft de 1 % taxatie, die in haar opdracht was gemaakt, geheim verklaard. Om vervolgens de taxateur een nieuwe opdracht te verstrekken, waarvan de uitkomst inmiddels ook weer geheim is verklaard. Althans, er wordt in het geheim over vergaderd.

Als je als toezichthouder geen verklaring zoekt voor een verschil van 30 miljoen ten nadele van Enkhuizer gemeenschap, dan ben je helemaal niet bezig met het belang van van die gemeenschap, maar alleen maar met je eigen belang.

Inmiddels moet het voor iedereen in Enkhuizen die het wil weten (en dat zijn er tot grote vreugde van college en raad niet zoveel) duidelijk zijn, dat we als inwoners van Enkhuizen op groteske wijze zijn belazerd, voor wat betreft het onderhandelingsresultaat dat er met Orez werd bereikt.

Valt daar iets tegen te doen. Ja zeker, maar alleen als er een volksbeweging tot stand komt die het aandurft om de corruptie binnen de lokale overheid aan de kaak te stellen en een halt toe te roepen.

Kunnen we dat niet aan de politici zelf overlaten? Ik ben bang van niet. Politici willen macht. Machthebbers raken vroeg of laat gecorrumpeerd. De raad van Enkhuizen is daar het levende bewijs van.

Men heeft de mond vol over ondermijning van de overheid, maar merkwaardig genoeg maken degenen, die zich aan ondermijning schuldig maken, nooit deel uit van de overheid.

Maar goed, een volksbeweging tegen overheidscorruptie dus, maar wie zou haar moeten leiden?

Ik in ieder geval niet. Volgende maand wordt ik 78 jaar. Op die leeftijd moet je jezelf niet aan het hoofd van iets willen stellen. Op 1 april volgend jaar bestaat mijn blog precies 12 1/2 jaar. Koperen jubileum en een mooi tijdstip om me niet langer te willen bemoeien met de lokale politiek.

We hebben in Enkhuizen dus een Jantje nodig, die zich laat inspireren door de dichtregels van Hiëronymus van Alphen.

Jantje zag eens pruimen hangen, o! als eieren zo groot. ’t Scheen, dat Jantje wou gaan plukken, schoon zijn vader ’t hem verbood. Hier is, zei hij, noch mijn vader, noch de tuinman, die het ziet: Aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet.

Jantje weet echter de verleiding te weerstaan en plukt de pruimen niet.

Dat is het college (uiteindelijk verantwoordelijk voor de verkoop van het REZ) echter niet gelukt.

Zonder te beseffen, dat die vijf zes pruimen uiteindelijk zouden neerkomen op 30 miljoen en dat ze gered zou moeten door een gemeenteraad, die bereid is om zich doof en blind te houden.

Een gemeenteraad, waarvoor het streven naar de waarheid niet meer is dan een keuze, die eventueel gemaakt kan worden, maar zeker geen verplichting is.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: