Zo ingewikkeld mogelijk maken.

Waar was ik gisteren gebleven met de procedure rond het geheim verklaren van het bewijs, dat het recreatieoord onder marktconforme voorwaarden aan lokale speculanten was verkocht?

Iedereen schakelt meteen door naar Droomparken, maar de plannen zijn eerst verkocht aan clubje regionale speculanten. Waarvan je vooruit kon voorspellen, dat ze het zouden doorverkopen, omdat ze nooit zouden kunnen leveren wat ze volgens de plannen zouden moeten leveren.

Daarvoor ontbrak het hun aan geld en ervaring. Dus verkochten ze hun contract met de gemeente (naar verluidt) met een paar miljoen winst aan Droomparken.

Maar goed, dat terzijde, laat ik de draad van gisteren weer oppakken.

Het college had een motie omarmd, maar op het laatst moment besloten haar toch niet helemaal uit te voeren. Vervolgens had ze in een besloten bijeenkomst de inhoud van het taxatierapport geheim verklaard, met de suggestie dat dit in september weer kon worden opgeheven.

Dan wordt het september en dan blijkt die geheimhouding toch niet te kunnen worden opgeheven (surprise, surprise).

Dus over naar het beproefde recept.

Opnieuw een besloten bijeenkomst waarin de raad besluit om zichzelf (voor onbepaalde tijd) het zwijgen op te leggen door de geheimhoudingsplicht te bekrachtigen.

De zwijgplicht, die voor wat betreft die besloten bijeenkomst wordt opgelegd, is zo veelomvattend, dat Hotting (CU/SGP) en Buit (D66) niet eens durven toe te geven, dat de bedoelde bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Bang iets te verklappen waar zwijgplicht op rust.

Die angst is kenmerkend voor de gehele raad, behalve voor de burgemeester, die me op 4 oktober onbekommerd laat weten, dat de bekrachtiging inmiddels al had plaatsgevonden op 6 september.

Volgens hem was er geen wet, die voorschreef dat zoiets alleen tijdens een openbare raadsvergadering mocht plaatsvinden.

Hij zal gelijk hebben, maar om welke reden gebruik je een besloten bijeenkomst om geheimhouding te bewerkstelligen en leg je iedereen dan een zwijgplicht op.

Om het nuttig effect van die bekrachtiging te kunnen beoordelen, moet je de voor- en nadeel tegen elkaar afwegen.

Nadeel van het besluit is, dat raadsleden niet langer in staat zullen zijn om zich (door externe deskundigen) vertrouwelijk te laten informeren over de inhoud van het rapport. Niet onbelangrijk, omdat een aanzienlijk deel van hen niet de moeite zal hebben genomen om het rapport in te zien. Iets waar ik sinds 18 augustus van het vorige jaar al op heb aangedrongen.

Voordeel van het besluit is, dat de burger een extra hindernis moet nemen voor hij zijn bezwaar aan de bestuursrechter kan voorleggen.

Om zodoende antwoord te krijgen op de vraag, of de weigering van het college om te voldoen aan zijn WOB verzoek (inzage te geven in het taxatierapport) gerechtvaardigd was.

Kortom al die besloten bijeenkomsten, al die zwijgplicht hebben alleen maar tot doel gehad om het voor burgers zo moeilijk mogelijk te maken hun bezwaar aan een rechter te kunnen voorleggen.

Dat is de rol die de raad zich in de procedure heeft toebedeeld. Niet op zoek gaan en vaststellen van feiten (die verklaart ze geheim, zodat ze er niet over hoeft te spreken), maar om (op verzoek van het college) de gang naar de rechter voor de doorsnee burger zo ingewikkeld mogelijk te maken.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Zo ingewikkeld mogelijk maken.”

 1. Citaat: ‘Volgens hem was er geen wet, die voorschreef dat zoiets alleen tijdens een openbare raadsvergadering kon plaatsvinden.
  Hij zal gelijk hebben’
  Lijkt mij van belang om die wet op tafel te leggen.

  Like

  1. Hoe kan ik een wet, die niet bestaat op tafel leggen?
   Het optreden van het college is in strijd met een democratisch beginsel. Dat er van uit gaat dat besluiten over geheimhouding in het openbaar worden genomen.

   Dat college en raad raad geen waarde hechten aan democratische beginselen moet zo langzamerhand duidelijk zijn.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: