Paljas en het verbeteren van toezicht.

Mijn beschouwing van gisteren ging over “Illusie politiek” en de teloorgang democratische begrippen en waarden.

Een lezer vroeg me hoe ik mensen dacht te kunnen mobiliseren. Mijn antwoord (op Facebook) was als volgt.

De kern van het probleem is plichtsverzuim van de gekozenen en gebrek aan machtsmiddelen voor de kiezer om daar iets aan te doen.

Tractoren en hooivorken kunnen van pas komen, maar ik ben daar geen voorstander van. Het liefst zie ik een belangenvereniging van kiezers, die in geweer komt als er stront aan de knikker is in democratische opzicht.

Dus geen politiek stroming die van alles en nog wat beloofd, maar een belangenvereniging voor kiezers, die over onze belangen als kiezer waakt.

Politici, de media en de maatschappelijk bovenlaag zullen ons daarbij niet helpen, het klootjesvolk zal zelf in beweging moeten komen.

Maar hoe overtuig je mensen, die de democratie jaar in jaar uit in de kou laat staan, dat als ze hun democratische recht verliezen, ze uiteindelijk alles zullen verliezen

Paljas Vereniging Enkhuizen (verzet der machtelozen) was bedoeld als zo’n kiezersvereniging, die zich tot taak stelt om het misbruik van bevoegdheden (door de lokale overheid) binnen de perken te houden aan de kaak te stellen.

De vereniging werd geen succes, omdat het overgrote deel van de machtelozen verzet, dat niet gebaseerd is op hooivorken, maar op schrijfsels op een blog, nutteloos vinden.

En dus heb ik mijn verzet maar op persoonlijke titel (via Pim’s Prietpraat) vorm en inhoud gegeven.

Bovendien werd misbruik van bevoegdheden door de overheid door velen niet voor mogelijk gehouden. Daar is, sinds het bestaan van de toeslagen affaire, verandering in gekomen. Ook het optreden van de overheid in Groningen wekt weinig vertrouwen.

Wat het lokale misbruik van bevoegdheden (inzake het REZ) betreft, is er geen partij die dat aan de kaak wil stellen en hebben ze zich inmiddels allemaal aan dat misbruik medeplichtig gemaakt.

Paljas heeft eerder (zonder succes) deel genomen aan de verkiezingen. Niet op basis van beloften, die nooit zullen worden ingelost, maar wel op basis van de belofte, dat toezicht gehouden zou worden op het misbruik van bevoegdheden door de overheid. Aan die belofte heb ik me gehouden

Ik ben inmiddels te oud om iets anders te willen dan schrijven, maar wie denkt een rol te kunnen spelen in het toezicht op misbruik van bevoegdheden door de lokale overheid, kan een email sturen naar paljas.nu@gmail.com

Bij voldoende animo kan er een poging worden gedaan om het toezicht op het doen en laten van onze lokale overheid te verbeteren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: