Achterkant van een sigarendoos.

Mijn verklaring voor de gang van zaken rond het REZ was en is, dat het Enkhuizer college doelbewust misbruik heeft gemaakt van haar bevoegdheden om zo een graantje te kunnen meepikken van de verkoop van grond.

Ik schat, dat er in totaal zo’n 170.000 m² is verkocht voor een prijs rond de € 2,- m².

Dat alle direct en indirect betrokkenen bereid waren om voetstoots (dus zonder nader onderzoek) aan te nemen als een marktconforme prijs, verbaast me.

Daarboven werden er vergunningen verstrekt door de inrichting van camping plaatsen en kavels voor recreatiewoningen.

Het door Droomparken beschikbare taxatierapport van Cushman & Wakefield bevat een bruikbare waardebepaling voor deze kavels.

De waarde van campingkavels schat ze op gemiddeld € 40.000,-, omdat er een jaarhuur gevraagd kan worden van € 2000,- wat een rendement oplevert van 5% op de investering.

De kavelwaarde van recreatiewoningen schat ze gemiddeld op het dubbele. Dus € 80.000,-. Als je deze twee kengetallen gebruikt om de waarde van het gebied te berekenen kom je op 300 x 80.000 + 100 x 40.000 = € 27.000.000,-

Daarvan moet je dan de kosten van het bouwrijp maken vanaf trekken. Ik doe een gooi en schat die kosten op zeg 7 miljoen. Dan kom je uit op een handelswaarde van het gebied van 20 miljoen.

De mogelijke koper van het gebied verdient dan aan de verkoop en verhuur van de voor recreatie geschikte woningen. Maar ook, als de kavelwaarde te laag is ingeschat (het rekenmodel gaat uit van gemiddelde, terwijl Enkhuizen als een unieke locatie wordt beschouwd) de verkoop van kavels

Op basis van deze “achterkant van een sigarendoos berekening” kijk ik met enig ontzag naar taxateur Fakton/BaseValue. Die er in slaagde om de handelswaarde van het gebied te reduceren tot het bedrag dat Orez had geboden. € 335.000,-.

Evenveel ontzag voor college en raad, die tot op de dag van vandaag in staat zijn gebleken vol te houden, dat er eigenlijk niets bijzonders aan de hand is. Daarin gesteund door de lokale nieuwsmedia, die het evenmin noodzakelijk vonden om op onderzoek uit te gaan.

En tot slot ook bewondering voor de Enkhuizer bevolking die geen zin heeft om zich te verdiepen in alles wat met politiek te maken heeft. Ik heb het dan niet over het klootjesvolk, maar over de intellectuele bovenlaag die Enkhuizen ook schijnt te hebben.

Ik vrees, dat die alleen maar geïnteresseerd is in het rendement over de eigen gelden en dat het rendement van de gemeente ze niets kan schelen.

Samengevat, op basis van een achterkant van een sigarendoos berekening durf ik te stellen, dat de bestuurders van Enkhuizen er in geslaagd zijn, om (met behulp van een grondtransactie) de Enkhuizer gemeenschap miljoenen aan inkomsten te ontfutselen. Ongetwijfeld in ruil voor een bescheiden beloning voor henzelf.

Mede mogelijk gemaakt door gebrek aan belangstelling van de nieuwsmedia en de maatschappelijke bovenlaag. Morgen ga ik verder over de “oplossing” die onze bestuurders inmiddels hebben bedacht en die zij ons, mede dank zij de eendrachtige samenwerking van bovengenoemden, door de strot zal duwen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: