Regentenmentaliteit.

Het beeldmerk van mijn blog is een schilderij van Adriaen Backer van de regenten en regentessen van het Oude Mannen- en Vrouwengasthuis.

Het schilderij is uit 1676 en hangt in het Amsterdams Museum.

De zelfgenoegzaamheid over de eigen goedertierenheid straalt er van af. Vaag op de achtergrond nog wat dankbare ontvangers van die goedertierenheid, die hun weldoeners met gebogen hoofd eer betuigen.

Omdat mijn blog gaat over de hedendaagse regenten van Enkhuizen, leek het me een passend beeldmerk.

Wat onze hedendaagse regenten met hun voorvaderen gemeen hebben is hun ongelooflijke zelfgenoegzaamheid, gepaard aan een adembenemende schijnheiligheid.

Een aardig voorbeeld daarvan vond ik in het NHD van vandaag. Het onderwerp was de bodemloze put die Hertenkamp heet.

In dat dossier is er van alles en nog wat verkeerd gegaan en naar aanleiding daarvan heeft Enkhuizen Vooruit een motie ingediend.

Die motie is het politieke equivalent van het verscheuren van een natte krant. Ofwel een enigszins dramatisch gebaar, waar verder geen gevolgen aan kleven. De reacties op die ingediende motie zijn illustratief voor de mentaliteit van onze regentenkliek in de Breedstraat.

Er is ongelofelijk veel misgegaan in dat dossier.

Iemand is daarvoor verantwoordelijk. Je wilt hem laten weten, dat de gang van zaken afkeurenswaardig is en legt dat vast in een motie van afkeuring. Daarmee dring je niet aan op zijn ontslag. Indien de motie wordt aangenomen veranderd er verder niets.

De storm van verontwaardiging die vervolgens uitbreekt onder de regenten in de Breedstraat is vermakelijk. Wat PvdA en HEA er van vinden doet sowieso niet ter zake. Gewend als ze zijn om de hielen van hun superieuren te likken.

Gelet op de manier waarop het CDA met kamerlid Omzigt is omgegaan zou ik (als ik hun was) het begrip “netjes” niet al te vaak in de mond nemen.

Maar echt genieten zijn de opvattingen van D66 fractievoorzitter Buit, die zich (na haar verkiezing tot fractievoorzitter) als het politieke fatsoen in Enkhuizen probeert te profileren.

Ze stelde, dat het hier om theater ging. Zelden een opstaande deur gezien, die met zoveel gespeelde boosheid werd ingetrapt.

Elke raadsvergadering in Enkhuizen is een amateuristisch (en meestal slecht voorbereid) rollenspel, waarbij de deelnemers wedijveren om de prijs voor de meest schijnheilige deelnemer.

Wat Enkhuizen Vooruit heeft gedaan, is haar plicht als oppositiepartij en om die reden verdient ze respect. Als ze van mening is, dat de gang van zaken afkeuring verdient, dan is het volstrekt normaal dat zij haar reden voor afkeuring onder woorden brengt en vervolgens ter beoordeling voorlegt aan de raad.

Het is een volstrekt normale democratische procedure. Dat een meerderheid van de raad een afkeer heeft van democratisch procedures en liever kiest voor regenteske doofpot constructies kan zo langzamerhand niemand zijn ontgaan.

Gemeenteraad na de verkiezing van 2018.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Regentenmentaliteit.”

  1. Met de kennis van nu (toepasselijk politiek cliché in deze!!) zou ik mijn ingezonden brief in het NHD van twee jaar terug een beetje kunnen aanpassen en dan gewoon weer opnieuw kunnen insturen. Één overname wordt dan twee overnames en ruim een miljoen wordt dan bijna twee miljoen… (hier is de brief terug te vinden: http://www.nandadenandoe.nl/afbgeplaatst/nhd28092019.jpg)

    Maargoed, ik heb dat wespennest achter me gelaten (al blijft het me verbazen). Die “herhalingsbrief” kan ik altijd nog insturen bij de volgende aflevering van de soap ‘hertenkamp’ (want die zal er ook wel komen, dit dossier moddert nog wel een tijdje door)

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: