Machtsmisbruik.

Misbruik van bevoegdheden is natuurlijk precies hetzelfde als machtsmisbruik. In zijn boek maakt Pieter Omzigt duidelijk, dat het machtsmisbruik door de overheid eerder regel dan uitzondering is.

Ik denk daarom dat we er verstandig aan doen er vanuit te gaan, dat overal waar er sprake is van machtsgebruik. Zonder effectieve controle, machtsmisbruik op de loer ligt.

Het jaarlijkse ontgroeningritueel waarin de eerstejaars studenten geleerd wordt hoe het er in de “echte” wereld aan toegaat is er een voorbeeld van.

John Lennon zingt er over in zijn lied “Working class hero”.

There’s room at the top they keep telling you still. But first you must learn how to smile as you kill. If you want to be like the folks on the hill.

Er staan weer verkiezingen voor de deur.

In plaats van ons in slaap te laten sussen door degene met de mooiste beloften, (die toch niet kunnen worden waargemaakt, omdat de ambtelijke plannen anders zijn of de ambtelijke capaciteit om het te realiseren ontbreekt), zouden we misschien wat meer aandacht moeten schenken aan andere menselijke eigenschappen.

Zoals, zal de kandidaat volksvertegenwoordiger van onze keuze ons (eenmaal gekozen) beschermen tegen het machtsmisbruik door de overheid?

Of gaat hij (zodra hij er zelf deel van uitmaakt) er net zo vrolijk aan mee doen? Zoals bij het Stanfort – gevangenisexperiment.

Persoonlijk ben ik voorstander van een krachtige overheid, die waar nodig regulerend kan optreden. Maar tegenover die krachtige overheid dient een minstens even krachtig democratisch controle instrument te staan.

In de vorm van een gemeenteraad, die haar democratische plichten serieus neemt, in plaats van zich te onderwerpen aan bureaucratische opvattingen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: