Faciliteren.

Kijk eens aan, afgelopen zaterdag kregen de Enkhuizer notabelen nog een herkansing van het NHD, zodat ze opnieuw hun bezorgdheid over de lokale politiek konden uitspreken.

Jan Bruin, ooit voorzitter van Nieuw Enkhuizen, besloot een paar maanden voor de verkiezingen om op te stappen. Zodat hij met zijn eigen partij, Enkhuizen Vooruit, aan de verkiezingen kon meedoen.

Inmiddels daar ook al weer vertrokken, omdat het daar ook niet ging zoals het volgens hem moet gaan. Nadat hij Enkhuizen met een extra lokale partij had verrijkt, is hij nu de woordvoerder van de notabelen die minder partijen in de raad willen.

Bruin wil niet in de politiek, maar faciliteren, waarmee wordt bedoeld, buiten het zicht van iedereen aan de touwtjes kunnen blijven trekken. Dat is geen nieuwe politiek, dat is eeuwenoude politiek.

Waar hij en zijn manifestanten naar op zoek zijn, zijn nieuwe mensen om op de oude voet door te kunnen gaan. Achter de schermen en in de achterkamers.

Met als beloning voor de goedgelovigen, meer zeggenschap met behulp van een website en een blog.

Ik heb al 12 jaar een blog, ben voorstander van burgerparticipatie en transparantie. Dus wat heb ik de afgelopen 12 jaar gedaan?

De openbare raadsstukken bestuderen en op basis van die en andere openbare bronnen (met behulp van mijn blog) er vrolijk op los te participeren .

Door mijn blog te gebruiken om in het openbaar (transparant) mijn mening over die raadsstukken te geven. Een mening, die niet altijd overeenkwam met de mening die onze raadsfracties er op na hielden.

Werd dat gewaardeerd? Geenzins. Heeft mijn participatiedrift, behalve dat ik het leuk vond om te doen, ook iets nuttigs opgeleverd? Nee, helemaal niets. Nul komma nul, niente, nada, niks.

Zo zijn mijn in het openbaar gegeven meningen al meer dan 12 jaar genegeerd, niet omdat ze niet steekhoudend zouden zijn, maar omdat het de meningen zijn van iemand zonder macht.

In de politiek gaat het om macht. Zij die het ogenschijnlijk hebben, worden naar de mond gepraat en zij die het niet hebben, worden genegeerd. Elke kiezer kan dat beamen.

Misschien had ik meer kunnen bereiken als ik mijn meningen binnenskamers en exclusief voor onze lokale dwingelandjes zou hebben geventileerd, zodat zij er mee er konden pronken.

Maar ik ben nu eenmaal van de transparantie en van de “ere, wie de ere toekomt”.

Het politieke bewustzijn in Enkhuizen ligt ver onder een bedenkelijk niveau en ik schat, dat nauwelijks 1% van de bevolking bereid is om zich te verdiepen in de de lokale politiek. Ook de plannen van de manifestanten gaat daar geen verbetering in brengen.

Waar het hun om gaat is om goedgelovigheid als een positieve eigenschap voor te stellen, zodat de gevestigde orde (waar ze zelf al sinds jaar en dag deel van uitmaken) door kan blijven gaan met het “faciliteren” van de dingen, waar ze zelf beter van worden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: