Externe deskundigen.

Het berekenen van de financiële gevolgen van planwijzigingen in de plannen rond het REZ, kan men bij de gemeente natuurlijk niet zelf. Daarvoor moet er een externe deskundige bij de arm genomen worden.

Die werd dus gevraagd om te berekenen wat de financiële gevolgen waren van de planwijzigingen. Vanaf het moment dat het rapport was uitgebracht tot op de dag van vandaag.

Dat rapport dient in september gereed te zijn, waarna de geheimhouding van het taxatierapport mogelijkerwijs kan worden opgeheven.

Een en ander ter beoordeling van de raad, die immers de plicht tot geheimhouding heeft bekrachtigd en daarom als enige bevoegd is haar weer op te heffen.

Die externe deskundige heeft het college geadviseerd om in het kader van zijn onderzoek het taxatierapport geheim te houden.

Dat advies is door het college overgenomen en (naar ik aanneem) aan de raad voorgelegd tijdens de besloten bijeenkomst op 28 juni.

Waarna de raad tot het besluit kwam om het advies van het college en de externe deskundige op te volgen.

Ik weet het natuurlijk niet helemaal zeker, want we mogen niet weten wat er tijdens die besloten bijeenkomst allemaal aan informatie is uitgewisseld tussen college en raad, maar ik weet inmiddels wel zo’n beetje hoe de hazen lopen.

In het boek van Pieter Omzigt, dat ik op dit moment lees, beschrijft hij op een gegeven moment de gewoonte van de landelijk overheid.

Hoe die, wanneer haar handelswijze aan onderzoek toe is, zij in de meeste gevallen bepaalt wie het onderzoek mag uitvoeren en wat de kosten daarvan mogen zijn.

Op lokaal niveau is dat niet anders. De externe deskundige, die het college had geadviseerd het taxatierapport geheim te houden was dezelfde deskundige die het taxatierapport had gemaakt.

Die ongetwijfeld besefte, dat men in het uitgebrachte rapport 1/3 van de gebiedswaarde (naar we mogen aannemen op verzoek van het college) tot marktconform had verklaard.

We mogen er daarom van uitgaan, dat als het nieuwe rapport van deze firma gereed is, de inhoud ook weer onmiddellijk geheim zal worden verklaard.

Gelijktijdig zal het college verklaren, dat de inhoud van het rapport uitwijst, dat er helemaal niets aan de hand is, maar dat de inhoud geheim moet blijven, om de belangen van Enkhuizen en haar inwoners niet te schaden.

Waarna de raad, zonder het rapport te hebben ingezien, zich in ruime meerderheid achter die conclusie van het college zal scharen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: