Het schijnt onderzocht te zijn.
Dat velen van ons nog steeds weigeren te aanvaarden, dat het bestaan van de goedheiligman (waar we als kind onvoorwaardelijk in hebben geloofd) uiteindelijk neerkwam op bikkelhard bedrog door onze ouders en grootouders.
Dat velen van ons die harde werkelijk nooit hebben kunnen verwerken en tot op latere leeftijd (heimelijk) in het bestaan van Sinterklaas zijn blijven geloven.
En dat dit onverwerkte jeugdtrauma er de oorzaak van is, dat meer dan de helft van de bevolking nog steeds geloof hecht aan wat er door politici tijdens verkiezingstijd wordt beweerd.
Zo beweren de opstellers van het manifest dat we 22 maart 2022 uit twee heel verschillende organisatiestructuren kunnen kiezen. De “bureaucratie” en een zelf bedacht begrip, de “burgercratie”.
Bij nadere beschouwing bestaat de “burgercratie” uit een reeks (al geruimd tijd bestaande) verplichtingen van College en Raad ten opzicht van de burger.
Verplichtingen, die kennelijk ook naar overtuigingen van de opstellers niet door het huidige college en raad worden nagekomen.
Een constatering, die ik jaren eerder al had gemaakt in het NHD.

Het manifest is dus een pleidooi om (als burger) het plichtverzuim van College en Raad niet langer te tolereren. Uiteraard ben ik verheugd met de steun van onze notabelen voor een standpunt, dat ik al jarenlang heb verkondigd.
Maar waarom een naam bedacht voor zaken die tot de normale bestuurlijke verplichtingen behoren. Waarom de illusie gecreëerd dat er, vanaf 22 maart 2022 een burgercratie in het leven zal worden geroepen. Nieuw en met twee keer zoveel werkzame bestanddelen als die oude “cratie”!!
Helaas staat wat politici vóór de verkiezingen beloven, zelden gelijk aan wat ze na de verkiezingen doen.
Willen we ons tegen het plichtsverzuim van politici kunnen verweren, dan zullen we over meer instrumenten moeten beschikken dan eens in de 4 jaar verkiezingen.
Maar voorlopig zullen we het moeten blijven doen de met Sinterklaaspolitiek. Kritiek daar op is ook 50 jaar oud, gelet op het onderstaande filmpje.