Als de bestuurders geen vooruitgang brengen, doen we het zelf. Doe mee!

De bestuurders hebben de taak om de burger te vertegenwoordigen, bij te staan bij problemen, een klankbord te zijn voor vraagstukken, een visie te hebben, inzicht te geven in hun werkzaamheden en besluitvorming en verbinding te zoeken met het volk.

Ondanks ‘hoe het zou moeten zijn’ is de kloof tussen de bestuurders en de burger de laatste decennia alleen maar groter geworden. Het loopt scheef. Men lijkt compleet langs elkaar heen te praten en de burger voelt zich totaal niet meer gehoord noch vertegenwoordigd. Als burger heb je vaker het idee dat je tegen de overheid moet vechten, in plaats van dat de overheid voor je vecht en zich faciliterend opstelt. Je mist gewoon het gevoel dat de overheid er voor jou is. En dat zou toch één van de belangrijkste dingen moeten zijn als je een collectief hebt om faciliteiten te bieden en om mensen te helpen en te ontzien.

Met alle technologische vooruitgang had je 25 jaar geleden verwacht dat we nu veel verder zouden zijn. Een overheid die meer service gericht is, dichter bij de burger staat, meer directe inspraak, transparantie en de privacy garandeert van de burger. Maar het lijkt allemaal van ons af te gaan. De overheid is nagenoeg onaantastbaar en de burger is transparant. De belastingen nemen alleen maar toe, alles moet zo “goedkoop mogelijk”, door uitbesteden hebben minder mensen binding met hun werk, en ook ons collectief wordt nog dagelijks uitgedund. Hetgeen wat mede cohesie zou moeten brengen tussen de burgers staat op waakvlam. Ondanks dat we nog steeds de complete rekening betalen.

Er zijn genoeg mensen die nadenken over hoe ze hun omgeving een betere plek kunnen maken. Hoe de overheid dichter bij de burger te brengen. Maar dit doen ze niet want politiek is niets voor ze, ze zijn te praktisch ingesteld, men wilt wel maar weet de weg niet, het grote onbekende of ze hebben nog niet iets waardoor ze zich aangesproken voelen.

Dit is je kans! We gaan, als burger, het roer weer over nemen. We gaan de lokale afdeling van de Piratenpartij opzetten, Piratenpartij Enkhuizen! Zoals in de jaren ’60 Radio Veronica, als piraat, het monopolie van de ether aanviel, zo vallen wij de zittende politiek aan als lobbyclub van de burger!

De Piratenpartij heeft het recept voor een beter functionerende democratie. Deze politieke beweging wordt op dit moment al vertegenwoordigd in het Europese Parlement, op nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau met meer dan 200 zetels wereldwijd. Het richt zich op een eerlijkere wereld, met gelijke kansen voor iedereen en de mogelijkheid om jezelf optimaal te kunnen ontplooien. Een wereld waar de overheid transparant is, maar de burger privacy heeft. Een overheid waar de burger directe inspraak heeft en de overheid dicht bij de burger staat. De Piratenpartij is een centrum partij met een sociale inslag met als doel de democratie te verbeteren en de invloed van de burger te vergroten.

Voel jij je aangesproken door de volgende kernpunten van de Piratenpartij?

 • Privacy. 
  Het recht op privacy is bepalend voor je gevoel van vrijheid.
 • Een transparante overheid
  Staan voor een open en eerlijke gemeente. O.a. een transparante boekhouding.
 • Kleinschaligheid/Milieu
  Kleinschalig en zelfvoorzienend uit oogpunt van veiligheid, duurzaamheid, organisatie, mens en milieu.
 • Subsidiariteitsbeginsel
  Het principe dat je zaken niet hoger moet beleggen dan strikt noodzakelijk. Zaken zo dicht mogelijk bij de mensen houden.
 • Directe inspraak
  Directe inspraak in het te maken beleid. Bijvoorbeeld door burgerfora, peilingen, voorlichting etc.
 • Effectief en onderbouwd beleid (Evidence-based Practices)
  Beleid op basis van onderzoek en logisch nadenken. Na evaluatie om het beleid te toetsen.
 • Burgerrechten
  Iedereen is gelijk. Zeker in deze tijd zijn burgerrechten zoals lichamelijke integriteit cruciaal om onze positie als burger te beschermen. Burgerrechten bepalen voor een groot deel hoe de maatschappij eruit ziet en hoe vrij jij je voelt.
 • Cultuur en kennis
  Kennis, cultuur en ideeën verbindt de mensen. De drempel om dit met elkaar te delen zou idealiter zo laag mogelijk moeten zijn. De gemeente heeft ook daar een taak.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt in een stad als Enkhuizen met bijna 20.000 inwoners. Er zijn veel mensen met dezelfde behoefte. Mensen met dezelfde ideeën. En dus ook genoeg behoefte om iets op te zetten.

Help mee
Wat van concreet idee heb jij voor Enkhuizen? Over diensten van de gemeente, recreatie, publieke ruimtes, voorzieningen, diensten, afvalverwerking of wat dan ook.

Wil jij je hard maken voor Enkhuizen, de inwoners, de voorzieningen en vechten voor ons collectief? Heb jij een idee, wil je helpen organiseren, heb je suggesties of zit iets over de stad je enorm dwars? Wil jij horen bij een  groeiende politieke beweging die alom vertegenwoordigd is over de hele wereld? Wil je eindelijk de daad bij het woord voegen? Meld je aan!

In eerste instantie zoeken we voornamelijk organisatorisch sterke mensen. Er moet een organisatie worden opgetuigd, plannen en een planning worden gemaakt. Een vrijwilligersorganisatie moet worden opgezet, een backoffice, we zoeken ontwikkelaars, alles moeten nog gebeuren. Gelukkig krijgen we ondersteuning vanuit Piratenpartij Nederland die de lokale afdelingen ondersteund. We zoeken praktisch ingestelde personen die makkelijk omgaan met digitale tools. Karakter eigenschappen; teamplayer, kunnen werken met een democratisch genomen besluit, om kunnen gaan met andermans mening, open-minded, welwillend, georganiseerd en functioneert graag als spil in de organisatie.

Waiting..., Been, and All: WE ARE
 THE ONES
 WE'VE BEEN
 WAITING
 All

Wil je meedoen? Stel je voor in een mailtje en geef aan wat je wilt doen of wat van idee je hebt. Mail naar; bob.sikkema@piratenpartij.nl

We zoeken, nadat we de organisatie hebben opgezet, ook content beheerders, grafisch editors, programmeurs (Django/Drupal), social media beheerders, promoters, kenners van de gemeente organisatie, etc. Dus wil je helpen, laat wat van je horen!

Mail en we nodigen je snel uit voor een eerste kennismaking. Vervolgens prikken we een datum voor de eerste team kennismaking en overleg voor een plan de campagne

Wil je op de hoogte blijven van de vorderingen van de Piratenpartij Enkhuizen? Mail Nieuwsbrief naar bob.sikkema@piratenpartij.nl

Ik denk dat er veel meer kan in Enkhuizen. Ik kan het enkel niet alleen. En het is tijd dat het roer om gaat!

Hier een eerdere gemeenteprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 van de lokale afdeling van de Piratenpartij in Amsterdam: https://piratenpartij.nl/wp-content/uploads/2014/03/PiratenpartijAmsterdam_ProgrammaGR2014.pdf

Website Piratenpartij Nederland: https://piratenpartij.nl

Binnenkort meer over het plan de campagne…

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: