Meelezen.

Kort geleden had ik de behoefte de raad er op te wijzen, dat het (in haar functie van toezichthouder) weigeren om kennis te nemen van relevante feiten, (ofwel het zogenaamde “wegkijken”) alleen maar kon worden aangemerkt als een wanprestatie.

Ik deed dat via het (door de gemeente verstrekte emailadres dat er uitziet als “naam”@gemeenteraad-Enkhuizen.nl.

Tot nu toe geen antwoord van een raadslid, wel van de griffier. Die liet weten afwezig te zijn.

Interessant, je stuurt een mail naar een raadslid (mogelijk met vertrouwelijke inhoud) en de inhoud wordt automatisch doorgestuurd naar de griffier en als die interessant genoeg is, ongetwijfeld ook naar de burgemeester.

Alleen al deze gang van zaken maakt duidelijk dat de gemeenteraad zich geen raad weet met haar functie van toezichthouder.

Kennelijk wil B&W op de hoogte zijn van alle informatie die raadsleden krijgen toegestuurd. Zodat ze die informatie, wanneer die in strijd is met hetgeen ze zelf verkondigen, tijdig kan ontzenuwen en ontkrachten.

Enfin, het is daarom goed om te beseffen, dat het briefgeheim niet bestaat als er via het aan raadsleden verstrekte zakelijke emailaccount wordt gecorrespondeerd en dat burgemeester en griffier die correspondentie gewoon kunnen meelezen.

Dat dit voor het mails aan het presidium gold wist ik al. Dat het ook voor elk door de gemeente verstrekt emailadres gold had ik me nog niet gerealiseerd.

Ik vind het niettemin een ontluisterende gedachte, dat het email verkeer met raadsleden zodanig is ingericht, dat er kan worden meegelezen over hetgeen raadsleden (met hun kiezers en anderen) bespreken.

Maar kennelijk hebben de raadsleden daar zelf geen problemen mee.

Wat natuurlijk wel weer de gedachte oproept, dat zij slechts marionetten zijn, wiens optreden gedicteerd wordt door wat B&W en de ambtelijke organisatie wenselijk vinden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Meelezen.”

 1. Mee eens. E-nail is op naam gesteld en dient aan die ene persoon gestuurd te worden. De raad en/of college kunnen natuurlijk wel een groep aanmaken voor als je wilt dat alle raadsleden of het gehele college jouw mail dienen te ontvangen, bijvoorbeeld raadsleden of college@gemeenteenkhuizen.nl

  Like

 2. Beste Pim,

  Je hebt hier helemaal gelijk in! Berichten die aan de gemeenteraadsleden gestuurd worden moeten niet automatisch doorgestuurd worden naar de griffier en de voorzitter van de raad.
  Ik ga in het eerstvolgende presidium dit op de agenda zetten.

  Michèl de Jong
  Enkhuizen Vooruit!

  Like

  1. Lijkt me een goed idee Michèl. Als ik naar de fractievoorzitters mail, dan wil ik het Presidium van iets op de hoogte stellen en kan het me niet schelen of de voorzitter en secretaris het krijgen doorgestuurd. Maar ik correspondeer ook wel eens op persoonlijke titel. Wat me in dat soort e-mails wordt meegedeeld behandel ik dan als vertrouwelijk verstrekte informatie. Ik ging er van uit dat het omgekeerde ook het geval zou zijn in geval van jullie op naam gestelde e-mailadres. Maar besef nu dat jullie dat niet in eigen hand hebben, maar dat degene die het adres voor je regelde, ook regelt wie er allemaal een kopie krijgt van jullie (en mijn) correspondentie.

   Like

 3. Het is niet ongebruikelijk dat correspondentie gericht aan gemeenteraadsleden of verloopt via de gemeentesecretarie. Daarom richt ik mijn correspondentie altijd via de gemeentesecretarie die zorg moet dragen dat het bij de belanghebbende raadsleden verspreid wordt. Daarnaast richt ik die corrrespondentie ook rechtstreeks onder CC rechtstreeks aan de belanghebbende raadsleden of fractievoorzitters die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Dan kan niemand zich verschuilen achter de term “Das haben we nicht gewüst.”

  Like

  1. Claudio, ik heb het over een op naam gesteld email adres binnen een bepaalde organisatie, waarbij de organisatie vervolgens bepaald wie er allemaal inzage krijgen in de, aan die persoon gerichte, e-mails.
   Raadsleden zijn geen onderdeel van die organisatie, maar zijn belast met het houden van toezicht op die organisatie en het lijkt me ongepast, dat de correspondentie van de toezichthouder automatisch wordt doorgestuurd naar degenen op wie hij verondersteld wordt toezicht te houden.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: