Normvervaging.

His Masters Voice, afgekort tot HMV was de naam van een Brits platenlabel uit de vorige eeuw, dat over een krachtig beeldmerk beschikte. Het hondje Nipper, dat via de “Victor Talking Machine” luisterde naar de stem van zijn baasje.

Waar ik me al jaren over verbaas is, hoe het mogelijk is, dat 17 zelfstandig denkende mensen, die maar één ding met elkaar gemeen hebben (namelijk, dat ze tot raadslid zijn gekozen) er in slagen om zichzelf wijs te maken, dat het er eigenlijk niet toe doet of je door het college wordt voorgelogen, zolang daar maar een hoger doel mee is gediend.

Ik neem aan dat het te maken heeft met de puppy training die elke Nipper moet ondergaan.

Waarbij een gepokt en gemazelde autoriteit hen uitlegt, dat politiek bedrijven er nu eenmaal op neerkomt, dat er van tijd tot tijd “vuile handen” moeten worden gemaakt en dat je (zolang daar een hoger doel mee is gediend) je er niet voor hoeft te schamen.

Maar trots moet zijn op het feit, dat je behoort tot de selecte groep die bereid is om “verantwoording” te nemen en daarom ook mag neerkijken op hen, die niet tot die groep van “uitverkorenen” behoren.

Besef wel, dat het “nemen van verantwoording” heel iets anders inhoudt dan het “afleggen van verantwoording”.

Het eerste wordt aangemoedigd, het tweede dient zo lang mogelijk te worden uitgesteld.

Dat is omdat “verantwoording nemen” meestal neerkomt op het nemen van een besluit, dat indruist tegen wat je eerder had beloofd te zullen doen en dus op die manier een bijdrage levert aan de normvervaging.

Het hoger doel waar in dat geval naar wordt verwezen bestaat in de meeste gevallen uit het eigen belang, dan wel het belang van de superieuren. Zoals B&W.

Dit soort kronkelredeneringen kom je trouwens niet alleen in de politiek tegen, ook de maffia bedient zich er van.

En natuurlijk de loverboy, die een afhankelijk tienermeisje er van weet te overtuigen, dat jezelf prostitueren helemaal niet erg is, zo lang er maar een hoger doel (zijn eigen welzijn) mee is gediend.

Kortom de meeste politici bevinden zich in uitstekend gezelschap, terwijl de enige die weigert aan dit soort van normvervaging mee te doen, overspannen thuis zit.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: