De PALJAS BEWEGING ofwel het verzet der machtelozen.

Toen ik 4 jaar met mijn blog bezig was drong het tot me door, dat er niet zoveel mis was met ons politieke systeem, maar dat het voornamelijk bevolkt werd door mensen die zich bij voorkeur gedroegen als “medebestuurder” in plaats van zich als een “toezichthouder” te gedragen.

Als medebestuurder kun je de mensen allerhande dingen beloven die ze leuk vinden, terwijl je als toezichthouder alleen maar kunt beloven er op toe te willen zien, dat de overheid zich (ten opzicht van haar burgers) een beetje netjes blijft gedragen.

We weten (dank zij de toeslagenaffaire) inmiddels, dat dit niet vanzelfsprekend is. Hetzelfde geldt voor de uitvoering van de wetten, zoals de Wet Openbaarheid Bestuur die zelden correct wordt toegepast.

Ons bestuur is zogenaamd een fervent voorstander van transparantie, maar het heeft tegelijkertijd ook een bloedhekel aan pottenkijkers.

Meestal wint de bloedhekel het van de transparantie.

Het leek me dus een prima idee om, als 90% van de raadsleden zich bezig zouden houden met het verkrijgen en verdelen van de machtsposities, de resterende 10% zich zouden beperken tot het controleren van de macht.

In Enkhuizen komt die 10% neer op twee zetels. Tijdens de verkiezing in 2014 heb ik geprobeerd een zetel te bemachtigen . Niet gelukt.

Ik zag en zie de gemeenteraad als een soort van hofhouding, waar je, als je ook maar iets gedaan wil krijgen, B & W en haar ambtenaren moet behagen. Terwijl, zoals in elke hofhouding, roddel en achterklap eerder norm dan uitzondering zijn en het behendige gebruik van de ellebogen een voorwaarde voor succes is.

De enige persoon binnen een hofhouding die zich niet bezig hield met de het verwerven en verdelen van macht was de hofnar of paljas. Als Amsterdammer en opgegroeid met de Provo en de Kabouterbeweging leek Paljas me een prima naam voor een beweging, die zich uitsluitend met het controleren van de macht bezig wilde houden.

Tot opluchting van enkelen heeft de deelname van Paljas aan de verkiezingen in Enkhuizen niet tot een zetel geleid.

Eigenwijs als ik ben geloof ik nog steeds dat het verstandig zou zijn als er in elke gemeenteraad 10 % van de zetels bezet zouden worden door leden die zich bezig zouden houden met het controleren van de macht. Met daarbij de kanttekening, dat die taak niet uitsluitend, maar wel bij voorkeur, door vrouwen vervult zou moeten worden.

Waarvan velen nu eenmaal de reputatie hebben om streng, maar rechtvaardig te zijn.

Dus als er (liefst) vrouwen zijn, die de aanstaande verkiezing kleur willen geven door het gedachtengoed van de Paljas Beweging (de noodzaak tot het controleren van de macht) uit te dragen, stuur dan een email naar paljas.nu@gmail.com.

Of wordt lid van de van de paljas groep op facebook om daar te discussiëren over de vraag of meedoen aan de verkiezingen zin heeft. https://www.facebook.com/groups/375650139708899

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: