Laat ze barsten.

Als je waarschuwingen in de wind blijft slaan en steeds maar weer met dezelfde oplossing komt, dan gaat het vroeg of laat fout.

Vier jaar geleden, ook toen net voor de verkiezingen, vroeg de SED 13.6 miljoen extra om uit de problemen te komen. Dat extra bedrag werd niet omgeslagen per SED inwoner, maar werd via een ooit overeengekomen verdeelsleutel over de drie gemeenten verdeeld.

Nieuw Enkhuizen berekende toen, dat als het tekort gelijkelijk over de inwoners van de SED zou worden verdeeld, de inwoners van Enkhuizen (in 5 jaar tijd) 8 ton minder zouden hoeven bijdragen.

Vier jaar geleden wilde geen van de overige partijen tornen aan de verdeling die er ooit was overeengekomen. Nu speelt precies hetzelfde. Opnieuw een tekort, opnieuw een verdeling van dat tekort over de gemeenten en opnieuw komen de inwoners van Enkhuizen er bekaaid van af vanwege de verdeelsleutel.

Het verschil is nu, dat een meerderheid van de raad weigert om akkoord te gaan met de (door wijze bureaucraten bedachte) verdeelsleutel.

De kruik gaat nu eenmaal net zolang te water tot zij barst.

Dus waar komt die nieuwe verdeling op neer. Inwoners van Enkhuizen dragen jaarlijks € 673,- per inwoner bij. Inwoners van Stedebroec € 517,- en inwoners van Drechterland € 533,-

Dat er geld bij de ambtelijke organisatie moet is tot daar aan toe. Als het werk is toegenomen, dan moeten we ook niet zeuren over toegenomen kosten, maar dat die kosten vervolgens ongelijkmatig worden verdeeld over de inwoners van de SED gemeenten lijkt me volstrekt onacceptabel.

Dat “onze” bestuurders kennelijk tot dusver niet in staat zijn gebleken om die volstrekt ondemocratische lastenverdeling aan de kaak te stellen zegt iets over hun kwaliteit.

De kwestie uitbesteden aan een clubje beroepsbureaucraten, die daarover dan in besloten vergadering verslag doen is het toppunt van treurigheid.

Ik heb vaak kritiek op de manier waarop de raad haar vertegenwoordigende functie vervult, maar dit keer alle lof voor het vertolken van het sentiment dat al geruime tijd onder de bevolking leeft en daarom naar buiten dient te worden gebracht.

Als alle inwoners van het SED een gelijke bijdrage leveren aan de kosten van de ambtelijke organisatie, dan komt dat neer op € 570,- per persoon. Als ze dat in Stedebroec (nu € 517,-) en Drechterland (nu € 533,-) te veel vinden, dan lijken de dichtregels van Van Elschot me van toepassing.

Laat ze barsten met hun centen, met hun kaas en met hun krenten.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: