Bokken en schapen scheiden.

Een motie aannemen komt neer op een verzoek van de hoogste instantie binnen de gemeente, de gemeenteraad, aan de uitvoerende instantie in de gemeente, het college.

Het college kan zo’n verzoek naast zich neer leggen of weigeren er gehoor aan te geven. Als de uitvoerders weigeren datgene te doen wat de representanten van het volk hun vragen om te doen, dan wordt het soms buigen of barsten.

Gewoonlijk zeggen de representanten dan het vertrouwen in de uitvoerders op. Kortweg, de raad dient een motie van wantrouwen in en indien aangenomen, is dat het einde van het college.

Overigens is het geen vanzelfsprekendheid, dat na het weigeren een motie uit te voeren, de raad reageert met een motie van wantrouwen en dat die automatisch een meerderheid krijgt.

Hoe groot is de kans dat dit morgen staat te gebeuren? Hangt een beetje af van de vraag in hoeverre de raad weet waar ze mee bezig is.

Ik weet eerlijk gezegd niet of de raad beseft wat ze het college heeft opgedragen om te doen. Openbaar maken van het “bewijs” dat de door Orez bv uitgebrachte bieding voor de grond (€ 335.000,-) marktconform was.

Het “bewijs” dat door het college tot nu toe geheim werd gehouden met behulp van de meest exotische redenen en waarvoor de raad slechts een half uur de tijd werd gegund om het geheim van het taxatierapport te doorgronden.

Namelijk, dat het taxatierapport door het college tot bewijs is verklaard, maar dat het in werkelijkheid geen bewijs is, voor wat betreft de marktconformiteit van de door Orez bv uitgebrachte bieding.

Samengevat, het college loog en liegt feitelijk nog steeds over de betekenis van het taxatierapport. Het bewijst helemaal niet dat de bieding marktconform was.

Het maakt slechts duidelijk, dat door de bieding als marktconform voor te stellen, de gemeente zichzelf voor miljoenen benadeelde en tegelijkertijd Orez voor hetzelfde bedrag steunde.

Steun, die door de eigenaars van Orez bv vrijwel onmiddellijk ten gelde kon worden gemaakt door hun (3 maanden later) verkoop van het bedrijf (naar verluidt) met 3 miljoen winst.

Tot dusver zijn raad en college voor wat betreft het verspreiden van leugens over de gang van zaken rond het REZ gezamenlijk opgetrokken.

Morgen zal blijken welk deel van de raad er mee door wil gaan, of dat morgen de dag is, waarop eindelijk de bokken van de schapen zullen worden gescheiden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Bokken en schapen scheiden.”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: