Vaagspraak.

Het ambtelijk taalgebruik kent een groot aantal jeukwoorden waarmee bepaalde ambtelijke activiteiten worden aangeduid. Zoals “aanvliegen” en “oppakken”.

Beide suggereren voor de buitenwereld een zekere ambtelijke activiteit, terwijl insiders begrijpen, dat er in werkelijkheid helemaal niets gebeurd.

Als op “constructieve” wijze over iets wordt gesproken mag je er van uit gaan dat de kans dat er “slagen gemaakt” zullen worden gering is. Grootverbruikers van het gebakkenluchtjargon zijn reclamemakers en beleidsambtenaren.

Onbedoeld ga je er zelf ook in mee. Zo wordt de grondslag voor de tussen de gemeente en Orez bv gesloten overeenkomst een exploitatieopzet genoemd. Ingewikkelde begripsaanduiding voor iets, dat eigenlijk niet meer is dan een doodgewone offerte voor het verkrijgen van een concessie.

Een concessie is een vergunning van de overheid die anderen uitsluit.

Ofwel, dit bedrag zijn we bereid om te betalen in ruil voor de vergunning om het recreatieoord te mogen herinrichten. Er van uitgaande, dat alle (door ons benodigde) grond ons gratis ter beschikking zal worden gesteld.

Dat bedrag mocht aanvankelijk niemand weten (ook raadsleden kregen een exemplaar van de Anterieure Overeenkomst waarin de bedragen waren weggelakt), maar weten we (met dank aan het kadaster) toch.

De kostprijs van de concessie (uitgedrukt als de aankoopbedrag voor de grond) bedroeg € 335.000,-.

De concessie werd verleend op basis van een offerte, waarvan (met behulp van een taxatierapport) werd beweerd dat ze marktconform was. Echter, zowel de offerte als de taxatie zijn geheim en het college heeft tot dusver hemel en aarde bewogen om dat zo te kunnen houden.

Na lang soebatten van mijn kant is er eindelijk een raadsmeerderheid gevonden die aandringt op openbaarmaking van de taxatie. De offerte daarentegen dient geheim te blijven, totdat Droomparken zijn toestemming heeft gegeven.

Ontdaan van alle vaagspraak is dat wat er dinsdagavond op het spel staat. Schikt het college zich naar wat de raad haar vraagt te doen (openbaar maken) of heeft ze een list verzonnen om dat moment opnieuw te kunnen uitstellen en de geheimhouding te laten voortduren. Dinsdagavond zullen we het weten.

Als extraatje voor Pinksteren een briljante voordracht van George Carlin over het hedendaags taalgebruik.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: