Motie.

Een motie is een verzoek van de raad aan het college. Het staat het college vrij om, al dan niet, aan dat verzoek gehoor te geven.

Weigert een college gehoor te geven aan een verzoek van de raad, dan heeft dat meestal tot gevolg, dat de raad, bij eerst volgende gelegenheid (door middel van een motie) het vertrouwen in het college opzegt.

Moties over een onderwerp dat niet op de agenda staat heten “Moties Vreemd Aan De Orde Van De Dag”, meestal afgekort tot MVADOVDD. Tijdens de raadsvergadering op 25 mei staat een MVADOVDD geagendeerd die betrekking heeft op het openbaar maken van de stukken aangaande de overeenkomst tussen gemeente en Orez BV.

De motie is ondertekend door 6 partijen (alleen D66, PvdA en CU/SGP hebben hem niet getekend) en vraagt om openbaarmaking van stukken die betrekking hebben op de tussen de gemeente en Orez bv gesloten overeenkomst. Inclusief het taxatierapport, dat volgens het college oordeelde, dat de door Orez BV uitgebrachte bieding marktconform was.

De tekst van de motie kunt u lezen door op deze link te klikken.

Uit de opgevraagde documenten zal blijken, dat de verkoopwaarde van de grond die aan Orez zou worden overgedragen ver beneden haar eigenlijke waarde was geschat. Terwijl de kosten voor het bouwrijp maken van de gronden voor het villapark aanzienlijk hoger zijn geschat, dan dat zij in werkelijkheid zullen zijn.

Als dat eenmaal is geconstateerd, volgt de daarop volgende vraag, “hoe is het mogelijk, dat dit het bureaucratische deel van het bestuur dat volledig is ontgaan”.

Het heeft nogal wat tijd gekost voordat de democratische deel van het bestuur tot het besef kwam, dat zij haar plicht tot het houden van toezicht (in dit geval) alleen kon vervullen op basis van feiten en niet alleen op basis van allerhande veronderstellingen.

In ieder geval heeft het democratische deel van het stadsbestuur, door middel van haar MVADOVDD een einde gemaakt aan haar plichtsverzuim.

Aannemende, dat het college gehoor zal geven aan het verzoek van de raad, zullen de op mijn blog uitgesproken verwachtingen bevestigd worden en zal duidelijk worden dat aanvullend onderzoek gewenst is.

Het zal vervolgens aan de raad zijn om te bepalen, wie er met dat onderzoek belast moet worden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: