Red Herring

Gisteren schreef ik over de metamorfose die de lokale VVD (onder leiding van fractievoorzitter Derick Stomp) had ondergaan in de zin dat men zich afvroeg wat het college te verbergen had.

Voor wat betreft het college uitvoeringsprogramma betreft, eigenlijk niets van wat we eigenlijk allang wisten. Namelijk, dat het SED als ambtelijke organisatie niet naar behoren werkt, met als gevolg een aanzienlijke vertraging van wat er met het SED in het uitvoeringsprogramma was overeengekomen.

Zijn vraag was dan ook niet meer dan een retorische vraag, daar het antwoord erop al bekend was.

Ook al omdat de inmiddels afgetreden wethouder Struijlaart (bij zijn vertrekt) het probleem (onderbezetting van de SED) tot het hoofprobleem (waar alle andere problemen dus ondergeschikt aan waren) had verklaard.

De door Struijlaart gehanteerde techniek (doelbewust proberen de aandacht af te leiden van een hoofdzaak door een dwaalspoor te creëren), wordt door onze Engelse vrienden aangeduid als een Red Herring.

De bestaande problemen met SED zijn feitelijk een “Red Herring”, omdat ze de aandacht afleiden van een ander serieus probleem. Hoe het toch mogelijk is, dat de gemeente (met haar manier van aanbesteden) miljoenen aan inkosten is misgelopen, zonder dat het ooit door ambtenaren, bestuurders of zelfs een taxatiebedrijf werd ontdekt.

Welk belang heeft het huidige B&W er bij om dit debacle nog steeds geheim te willen houden en wordt het niets eens tijd, dat serieus wordt onderzocht of er sprake is van ongekende onbekwaamheid van ambtenaren en bestuurders of dat de boekhoudkundige malversaties een andere oorzaak hebben.

Een dergelijk onderzoek te laten doen door de raad is zinloos, men beschikt niet over de benodigde kennis. Ook een onderzoek van het college is achterhaald, dat heeft zich tot dusver alleen maar ingespannen om de werkelijke gang van zaken voor de raad verborgen te houden.

De pijnlijke werkelijkheid is, dat de raad, niet alleen door dit college, maar ook door het voorgaande college doelbewust onkundig is gehouden over onder welke voorwaarden de overeenkomst met Orez BV werd afgesloten.

Het taxatierapport heeft diverse boekhoudkundige malversaties aan het licht gebracht, die bestuurders en ambtenaren onmogelijk kunnen zijn ontgaan en die niet uit toeval of onkunde te verklaren zijn.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Red Herring”

  1. Als jij de raad kan overtuigen om onderzoek te gaan doen en de raad komt met afgebakende onderzoeksvragen dan kan ik proberen onderzoekers te leveren tegen onkostenvergoeding.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: