Wonder boven wonder.

Hoewel ik de volledige openbaarmaking van de stukken, die geleid hebben tot het onderhands gunnen van de REZ concessie aan Orez, toejuich, is er al enige tijd sprake van een gedeeltelijke openbaarheid.

Omdat een aantal partijen al inzage hebben gehad in het taxatierapport, dat volgens het college bewees, dat de exploitatieopzet van Orez marktconform was en er derhalve niets meer in de weg stond om de overeenkomst met Orez bv aan te gaan.

Een aantal raadsfracties hebben het taxatierapport gezien. Het merendeel heeft daar (tot dusver) geen conclusies uit getrokken. Dat zijn ze volgens mij ook niet gewend. Zelf ergens conclusies uit trekken.

Meestal wordt de raad gevraagd in te stemmen met de conclusies, die hun door het bestuur/bureaucratie worden voorgelegd. Gewoonlijk zijn dat conclusies die niet belastend zijn voor het bestuur/bureaucratie. Ze zouden wel gek zijn als ze dat wel zouden doen.

Toch kan het niet zo zijn dat bestuur/bureaucratie altijd en overal van schuld zijn vrij te pleiten.

Fouten worden gemaakt, door zich daar rekenschap van te geven kunnen van die fouten worden geleerd en in toekomstige situaties worden voorkomen.

Maar goed, tot dusver dus geen enkele conclusie van de partijen die het rapport hebben ingezien, terwijl mij (vanwege de cijfers die me onder ogen kwamen) al onmiddellijk was opgevallen, dat gesproken kon worden van boekhoudkundige kunstgrepen.

Kunstgrepen die betrekking hadden op de waardebepaling van de grond die door de gemeente was ingebracht. Niet alleen werd de waarde ervan, na het bouwrijp maken, ernstig onderschat (minder dan 50% van de uiteindelijke waarde).

Tegelijkertijd werden er allerlei kosten in mindering gebracht op de waarde van de grond, waarvan je je kon afvragen of dat wel terecht was. Zoals besparingen voor de gemeente, die bij nader inzien geen besparing inhielden, omdat de bespaarde kosten (via een omweg) toch aan de gemeente in rekening werden gebracht.

Dus volledige openbaarheid op 25 mei is belangrijk, maar tussentijds kan er op basis van de data die men nu al heeft ingezien, een discussie gevoerd worden. over de kunstgrepen, die werden toegepast en die, wonder boven wonder, nooit werden opgemerkt door de ambtenaren, bestuurders en bovenal het bureau dat de taxaties had uitgevoerd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: